‘IND mist kennis over seksuele geaardheid’

Foto ANP / Koen Suyk

Het beleid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zorgt voor onterechte afwijzingen van homoseksuele asielzoekers. Dat zegt psycholoog Peter Herfst vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Herfst is vrijwilliger bij stichting Secret Garden, die homoseksuele vluchtelingen helpt. Hij stelt een psychologisch rapport op voor homo- of biseksuelen die in eigen land niet veilig zijn. Dat kan de asieladvocaat inzetten bij de IND.

‘Asielzoekers praten in eerste contact uit angst niet over geaardheid’

“Sommige beslissingsambtenaren missen de kennis of het inzicht om te kunnen vaststellen of iemand homoseksueel is”, zegt Herfst. Hij noemt een voorbeeld van een Palestijn die werd afgewezen door een ambtenaar die hem zelf niet had gesproken. “Probleem is vaak dat asielzoekers in hun eerste contact met IND uit angst niet eens durven te praten over hun geaardheid”, zegt Herfst.

Met de invoering van de strenge antihomowet in Oeganda hebben zich dit jaar al twintig Oegandezen gemeld bij Secret Garden. De IND doet zelf geen psychologisch onderzoek naar homoseksualiteit van asielzoekers, zegt een woordvoerder van de dienst.

“Dat valt onder een medisch onderzoek. Dat kan niet worden gebruikt voor de vaststelling van iemands seksuele oriëntatie. Alle medewerkers die dergelijke gesprekken voeren en in het beslisproces zijn betrokken, zijn hiervoor goed opgeleid.”

Lees verder vanmiddag in NRC Handelsblad: “Hoe herken je een homo?”.