Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Henk Krol wil geen namen noemen in Demmink-zaak

Henk Krol voormalig hoofdredacteur van de Gaykrant komt aan bij de rechtbank in Utrecht om te getuigen in de zaak Demmink.
Henk Krol voormalig hoofdredacteur van de Gaykrant komt aan bij de rechtbank in Utrecht om te getuigen in de zaak Demmink. Foto ANP/Koen van Weel

Henk Krol, oud-hoofdredacteur van de Gay Krant, weigert namen te noemen van zijn bronnen voor een artikel over het beruchte Anne Frankplantsoen in Eindhoven in 2003. In dat artikel kwam ook oud-topambtenaar Joris Demmink voor. Krol beroept zich vanochtend in de rechtbank in Utrecht op zijn verschoningsrecht als journalist.

Dat meldt binnenlandredacteur Marcel Haenen vanuit de rechtbank op Twitter:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Krol weigert naam te noemen van bewindsman die hij zegt te hebben gesproken over Demmink. Wil schorsing voor overleg met advocaat.

In het Eindhovense plantsoen hadden mannen seks met minderjarige jongens, aldus Krol:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Krol vertelt hoe hij in 2003 onderzoek deed plantsoen Eindhoven waar seksuele contacten met ‘hele jonge jongens’ werden geregeld. #demmink

Volgens Krol is een oud-minister een van zijn bronnen van de beschuldigingen tegen Demmink, maar hij wil niet zeggen wie. Krol verklaarde wel dat oud-minister Hilbrand Nawijn de bron was van de andere schrijver van het artikel, de onlangs overleden journalist Fred de Brouwer.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Krol noemt wel de naam van de anonieme bron van zijn collega (Nawijn) maar beroept zich voor eigen bronnen op verschoningsrecht. #demmink

Krol treedt op als getuige in een zaak die de Stichting de Roestige Spijker wil aanspannen tegen Joris Demmink. De rechter-commissaris beslist na het verhoor of Krol de namen alsnog moet noemen.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Krol zegt dat in park in Eindhoven waar seks met jongens zich afspeelde ‘rijkspas’ met naam Joris Demmink werd gevonden.