Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

Buitenlandse automobilist betaalt vanaf 2016 tol op Duitse weg

Foto ANP / EPA / Marcus Brandt

Vanaf 1 januari 2016 moeten buitenlandse automobilisten tol betalen als ze gebruik maken van de Duitse federale wegen. Dat zegt de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt vandaag in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Duitsers moeten ook de heffing betalingen, maar kunnen een verlaging van de wegenbelasting tegemoet zien. Het budget voor investeringen in het verkeer zal volgens Dobrindt door de tolheffingen met twee miljard euro stijgen naar twaalf miljard euro.

Nederland neemt mogelijke juridische stappen

Nederland is als voornaamste handelspartner van Duitsland altijd mordicus tegen een tolheffing geweest. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur (VVD) sluit volgens persbureau Novum juridische stappen niet uit:

“Ik heb eerder al aangegeven dat wij hiertegen zijn en alle wegen zullen bewandelen om dit tegen te houden.”

Schultz van Haegen wil eerst de exacte details van het plan weten, waarbij de minister hoopt dat Dobrindt ‘ons zoals afgesproken van tevoren informeert’. Ook Oostenrijk heeft aangegeven mogelijk een juridische procedure tegen de tolheffing te starten. Schultz van Haegen:

“Mogelijk kunnen we daarbij aansluiten”

In principe mag Duitsland onder de bestaande Europese regels een tolvignet invoeren, zolang het niet ‘discriminatoir of onevenredig’ uitpakt. Duitsland heeft eerder toegezegd dat het plan in lijn zal zijn met de Europese wetgeving. De Europese Commissie wacht net als Schultz van Haegen nog op de exacte details van het Duitse plan.

De tolheffing is onderdeel van het in november vorig jaar gesloten coalitieakkoord tussen CDU/CSU en SPD.