Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Toch Icedome in Almere - bonden overtuigd van financiering

Een artist impression van het nieuwe Icedôme Almere.
Een artist impression van het nieuwe Icedôme Almere. Foto ANP/ Comm. Gemeente Almere

De KNSB en NOCNSF houden vast aan het Icedome in Almere als nieuwe topsportlocatie. Ze willen dat snel vastleggen in een overeenkomst, meldden de schaatsbond en de sportkoepel. Aanvankelijk moesten de financiële zaakjes van de nieuwe schaatshal voor 1 april op orde zijn, maar de organisatie kreeg uitstel.

De KNSB en NOCNSF zien voldoende perspectief om de samenwerking voort te zetten. De komende weken wordt het overleg met diverse partijen over de exploitatie en financiering van het complex afgerond, aldus de betrokken partijen in een verklaring.

“In deze periode lag de focus op het verkrijgen van voldoende zekerheden dat de plannen werkelijk worden gerealiseerd conform het eerder gedane aanbod.”

Deskundigen op het gebied van ijsbaanexploitatie spraken vorig jaar in NRC Handelsblad hun twijfels uit over de bouw van Icedome.

“De kosten zijn 183 miljoen euro en inkomensposten die daar tegenover staan, zijn volgens hen ‘veel te ambitieus’ begroot. Het runnen van een schaatshal ís al lastig, zeggen zij. Koelinstallaties, nodig voor het juiste klimaat in de hal, vreten energie. En de energieprijzen zijn hoog.”

IJsbanen in Nederland moeten vechten om te overleven, faillissementen komen vaak voor. Thialf ging failliet in 1988 en in 2003 bijna opnieuw. Ook ijsbanen in steden als Den Haag en Zoetermeer gingen afgelopen jaren beide twee keer failliet.

Icedome hoopt vooral te verdienen aan sponsoring (4 miljoen per jaar), horeca (3 miljoen), entreekaartjes voor schaatsrecreanten (4,5 miljoen euro) en aan evenementen als muziekconcerten (1,5 miljoen). Maar sportmarketeer Marcel Beerthuizen liet in NRC zijn twijfels. “Zelfs een bedrijf als Ziggo betaalt geen 4 miljoen voor het sponsoren van Ziggo Dome.”

Over het Icedome is veel te doen geweest. De ijsbaan in Almere won het recht om de komende tien jaar het nationale trainingscentrum van de KNSB te worden ten koste van Thialf en de eveneens nieuw te bouwen baan Transportium in Zoetermeer.

Vanaf het seizoen 2016-2017 moet Icedome onderdak bieden aan de langebaanschaatsers, de shorttrackers, de kunstrijders en de inline-skaters.