Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Grafisch ontwerper Irma Boom bekroond

Boekje met overzicht Booms werk.
Boekje met overzicht Booms werk.

Grafisch ontwerper Irma Boom (1960) krijgt de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Daarbij hoort een bedrag van 100.000 euro dat ze mag dat besteden aan een project op haar werkterrein. Boom studeerde aan de kunstacademie in Enschede en richtte in 1991 haar Irma Boom Office op. Als vormgever staat ze vooral bekend om haar experimentele boekontwerpen. Ook ontwierp ze de nieuwe huisstijl van het Rijksmuseum, met de spraakmakende spatie in het logo. Boom ontvangt de prijs op 27 oktober in het Mauritshuis uit handen van minister Bussemaker. (NRC)