Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Poetin geeft waarschuwing over gastoevoer Europese Unie

Gasinstallatie vlakbij de grens met Oekraïne.
Gasinstallatie vlakbij de grens met Oekraïne. ANP / EPA / Maxim Shipenkov

De Russische president Vladimir Poetin heeft aan Europese regeringsleiders zijn zorgen geuit over de toevoer van gas uit Rusland naar Europa. Een schuld van 2,2 miljard dollar van Oekraïne zou de continuïteit kunnen bedreigen, aldus de president in een open brief.

Volgens een woordvoerder van Poetin heeft Oekraïne in maart een deadline gemist voor het terugbetalen van een schuld aan het Russische Gazprom, aldus persbureau Reuters.

‘Europa moet Oekraïne financieel steunen’

Gasleidingen die Rusland met EU-lidstaten verbinden, lopen door Oekraïne. Als Rusland besluit om de gastoevoer aan Oekraïne af te bouwen, komt daarmee ook de gasvoorziening van Europa in gevaar. Poetin heeft voorgesteld om hier snel over in gesprek te gaan. Het zou om een ‘zeer urgent’ probleem gaan.

De president waarschuwt Oekraïne dat het geen gas moet gaan aftappen van leveranties die bedoeld zijn voor Europa. Daar zouden ‘risico’s’ aan verbonden zijn. Daarnaast denkt Poetin dat Oekraïne 11,5 miljard kubieke meter met een waarde van 5,5 miljard dollar moet opslaan om een continue aanvoer naar Europa te garanderen. In de brief schrijft hij dat Europa Oekraïne snel moet helpen met financiële steun.

Korting voor Oekraïne geschrapt

In april werd al bekend dat Gazprom de gasprijzen voor Oekraïne ging verhogen. Het land kreeg een korting van 30 procent, maar die kwam te vervallen. Oekraïne moet daardoor in plaats van 195 dollar per duizend kubieke meter gas, nu 280 dollar betalen. Dat zou de doodsklap zijn voor de Oekraïense economie.

Gazprom heeft al twee keer eerder de toevoer van gas aan Oekraïne verminderd. Zowel in de winter van 2005-2006 als in 2008-2009 werd het land getroffen door een groot tekort aan gas. Daardoor kwam ook de levering aan een aantal Europese landen in gevaar. Door de huidige crisis over de Krim en Oost-Oekraïne heeft Rusland een eerder toegezegd steunpakket ingetrokken. Oekraïne staat voor 16 miljard dollar in het krijt bij Rusland.

Wet aangenomen voor meer transparantie

Het Oekraïense parlement bereikte eerder vandaag overeenstemming over een wet die de corruptie in het land moet aanpakken. Belangrijk daarbij is dat er meer transparantie komt bij openbare aanbestedingen. Ieder jaar geeft het land daar 25 miljard dollar aan uit, waarvan er volgens premier Jatsenjoek ’40 procent in de zakken van corrupte lieden terechtkomt’.

De wet is nodig voor het veiligstellen van een steunpakket van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 14 tot 18 miljard dollar.