Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PvdA wil vandaag nog uitleg Teeven over downloadverbod

Het ministerie van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven liet eerder vandaag weten dat de bewindsman pas over twee weken verdere inlichtingen zou verschaffen aan de Tweede Kamer.
Het ministerie van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven liet eerder vandaag weten dat de bewindsman pas over twee weken verdere inlichtingen zou verschaffen aan de Tweede Kamer. ANP / Bart Maat

De PvdA wil uitleg van het kabinet over het downloadverbod dat volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie sinds vandaag van kracht is. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) moet van de coalitiepartij vandaag nog tekst en uitleg geven. De Consumentenbond is ‘zeer teleurgesteld’ over het downloadverbod.

“Het ministerie kondigt opeens via de media een downloadverbod af. Zo werkt het natuurlijk niet”, zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug. Volgens haar zijn er wel degelijk alternatieven mogelijk, zoals het verhogen van de thuiskopieheffing. Verder blijft de coalitiepartij tegen een downloadverbod.

“Het is zinloos. Je perkt de internetvrijheid in, terwijl de makers er geen boterham extra door gaan verdienen.”

‘Dit gaat de verkeerde kant op’

De Consumentenbond stelt in een reactie: “Dit gaat de verkeerde kant op.” Een woordvoerder van de belangenorganisatie zegt dat de bond vindt “dat je niet aan de kant van het verbieden moet gaan zitten, maar aan de kant van het vergoeden”. “Wij pleiten al jaren tegen een verbod op downloaden”, aldus de zegsvrouw.

De Consumentenbond ziet volgens haar meer heil in een vergoedingenstelsel.

“Op die manier krijgen artiesten een redelijke vergoeding voor hun werk. Maar het Europese Hof heeft nu redelijk strikt gekozen voor een downloadverbod. We gaan de consument nu straffen voor downloaden, maar om dat te kunnen doen, moet je hem 24 uur per dag controleren. Dat is een enorme inbreuk op de privacy van consumenten.”

De stichting Brein liet in een reactie overigens weten niet achter individuele gebruikers aan te gaan nu het downloaden van films, muziek en boeken niet langer is toegestaan. De auteursrechtenorganisatie is verantwoordelijk voor het handhaven van het verbod.

Nederlandse filmindustrie in haar nopjes met het verbod

“Met deze uitspraak geeft de Europese rechter duidelijk aan dat het downloaden uit illegale bron onacceptabel is,” zegt Marjan van der Haar, directeur van Filmproducenten Nederland. “De schade die uit piraterij voortvloeit wordt bij lange na niet gedekt door de thuiskopieregeling”, aldus van der Haar.

Ook de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs is verheugd met de uitspraak.

“De Nederlandse markt is een vrijhaven voor piraterij en illegale handel. Wij hopen dat de Nederlandse overheid nu haar verantwoordelijkheid neemt en ons helpt met duidelijke wet en regelgeving.” - directeur Michael Lambrechtsen.

(Novum)