PvdA toch niet akkoord met private beveiliging koopvaardijschepen

Nederlandse mariniers patrouilleren op een landingsvaartuig in het gebied rond Somalië in het kader van de operatie Atalanta, een missie van de Europese Unie om de piraterij te stoppen voor de Somalische kust.
Nederlandse mariniers patrouilleren op een landingsvaartuig in het gebied rond Somalië in het kader van de operatie Atalanta, een missie van de Europese Unie om de piraterij te stoppen voor de Somalische kust. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Er is voorlopig geen Kamermeerderheid voor de inzet van gewapende particuliere beveiligers op Nederlandse koopvaardijschepen. De PvdA stemde gisteren niet in het met dit kabinetsplan, meldt de NOS.

De PvdA vindt het meesturen van particulieren aan boord van koopvaardijschepen om hen te beschermen tegen piraten een te drastische stap. Volgens de partij is dit niet nodig, omdat er vorig jaar geen enkel schip voor de kust van Somalië is gekaapt. Vorig jaar zette de PvdA de deur nog open voor particuliere beveiliging.

Door gewapende particulieren op schepen onder Nederlandse vlag te accepteren, wil het kabinet het zogeheten geweldsmonopolie van de staat loslaten. Het zou daarmee de trend in andere Europese landen volgen. De wet zou gelden voor ‘bepaalde categorieën koopvaardijschepen’. Defensie levert nu de bescherming van schepen. Volgens reders is dat te duur en niet flexibel.

Koopvaardijschepen die onder Nederlandse vlag varen en die vanwege hun snelheid of vorm kwetsbaar zijn voor piraterij, kunnen op risicovolle delen van hun traject militaire beveiligingsteams meekrijgen. Deze teams bestaan uit zwaarbewapende mariniers.

Reders zijn verontwaardigd

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is verontwaardigd over het besluit van de PvdA om niet in te stemmen, zo reageerde voorzitter en oud-PvdA-minister Tineke Netelenbos, vanochtend op Radio 1. Volgens Netelenbos laat de partij de koopvaardij aan zijn lot over.

Netelenbos zei in het Radio 1 Journaal:

“Als een ding centraal zou moeten staan voor de PvdA, dan is het wel het beschermen van werknemers en daar gaat dit over.”