Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kabinet verbiedt downloaden uit illegale bron

ANP / Bas Czerwinski

Het downloaden van bijvoorbeeld films, series of muziek uit illegale bron is per direct verboden in Nederland. Dit heeft het ministerie van Justitie bepaald naar aanleiding van een uitspraak eerder vandaag door de hoogste rechtbank van de Europese Unie.

“Met ingang van vandaag is downloaden uit illegale bron verboden”, bevestigt woordvoerder Wiebe Alkema van Veiligheid en Justitie tegenover nrc.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld om het downloaden via torrentsites en nieuwsgroepen. Uiteraard blijft betaald downloaden middels diensten als iTunes legaal.

Voor de mensen thuis…

…verandert er vooralsnog weinig. De stichting Brein, die van Justitie het toezicht moet houden op handhaving van het verbod, gaat niet achter individuele gebruikers aan nu het downloaden niet langer is toegestaan. ICT-jurist Arnoud Engelfriet tegen nrc.nl:

“De individuele gebruiker is juridisch gezien in overtreding, maar praktisch wordt het lastig om hem te vervolgen. Het is daarom aannemelijk dat auteursrechtenorganisaties achter de platforms aangaan. Het gaat namelijk lastig worden om de individuele gebruikers op te sporen; je hebt het over ongeveer anderhalf miljoen huishoudens die illegaal downloaden. Dat zijn er niet alleen veel, maar privacywetgeving maakt opsporing ook nog eens lastig. Zo kun je niet zomaar spyware bij mensen installeren om hun internetgedrag te monitoren. En informatie van de providers mag alleen onder bepaalde voorwaarden worden verstrekt. Mocht Brein dat wél doen kan het zeer interessant worden.”

Maar de auteursrechtenorganisatie zegt vandaag in een reactie op het verbod dat het zich blijft richten op websites en andere diensten die zonder toestemming van de makers auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden, en niet op downloadende gebruikers. Zo kreeg Brein het eerder al voor elkaar om de illegale downloadsite The Pirate Bay in Nederland enige tijd te blokkeren.

“Een organisatie als Brein gaat over de handhaving van de rechthebbenden; de Staat blijft er grotendeels buiten. Het enige wat de staatssecretaris moet doen is het thuiskopiestelsel aanpassen. De uitvoering ligt bij de auteursrechtenorganisaties.” - Wiebe Alkema, woordvoerder Justitie.

Brein zelf vindt overigens dat Justitie niet de volledige verantwoordelijkheid bij de stichting kan neerleggen. “Van de overheid mag verwacht mag worden om op te treden tegen excessief illegaal aanbod”, aldus de organisatie in een persbericht.

Compensatie is niet voldoende, zegt het hof

In Nederland gold slechts een compensatie voor auteursrechthouders op bijvoorbeeld smartphones, mp3-spelers, tablets en lege dvd’s. Die zogenoemde thuiskopieheffing is volgens het Europees Hof onvoldoende. Het Nederlandse beleid zou voor oneerlijke concurrentie zorgen.

Het Europese hoogste gerechtshof vindt dat een wet waarin geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit geoorloofde bronnen en kopieën voor privégebruik die zijn vervaardigd uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd.

Teeven besteedt aanpassen heffing uit

Staatssecretaris Fred Teeven heeft de Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) aangewezen als de partij die nu moet aangeven wat dan wél een passende compensatie zou zijn voor auteursrechthouders. Dat advies wordt deze zomer verwacht.