Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Dit soort gelikte 3D-filmpjes gebruiken universiteiten tegenwoordig

Gelikte 3D-animaties om wetenschappelijk onderzoek te promoten. Universiteiten doen het steeds vaker. Inmiddels hebben ook Nederlandse universiteiten graag zo’n 10.000 euro over om ingewikkeld onderzoek aantrekkelijk te presenteren. Een filmpje over de kippendarm viel eerder deze week in de VS in de prijzen.

De binnenkant van een kippendarm is bezaaid met okerkleurige vingertjes: darmvlokken. Erop liggen rode en blauwe bacteriën, als hagelslag. De rode zijn de slechteriken. Ze maken de kippendarm kapot. Als de roden de overhand krijgen, vallen er gaten in de darmvlokken. IJle synthesizermuziek begeleidt de kaalslag. Het is duidelijk: hier is iets mis.

Bioloog en 3D-animator Martijn Rijnberg won dinsdag met dit filmpje van de kippendarm een Amerikaanse filmprijs. Hij maakte de video met zijn Amsterdamse bedrijfje Cortical Studios, voor een leverancier van diervoeding. Rijnberg en zijn collega’s beoefenen een steeds populairder ambacht. Ze leggen ingewikkelde, moleculaire processen in het lichaam uit, met glanzende, zwevende, bewegende en fraai gekleurde moleculen, cellen en virussen.

Het winnende animatiefilmje over de kippendarm (4 min.):

Rijnberg:

“Klanten, maar ook studenten of artsen, kijken liever naar een fancy animatie.”

Cortical Studios werkt ook voor de Universiteit van Amsterdam. Zijn concurrent, Nymus3D in Enschede, maakte de afgelopen jaren animaties voor zes Nederlandse universiteiten en academische ziekenhuizen. Zulke filmpjes waren een paar jaar geleden nog enkel te zien in dure advertentiecampagnes of documentaires. Inmiddels hebben ook Nederlandse universiteiten graag zo’n 10.000 euro over om ingewikkeld onderzoek aantrekkelijk te presenteren. De animaties plaatsen de makers voor nieuwe dilemma’s: hoe realistisch kun en wil je ze maken?

Hoe realistisch zijn de filmpjes?

“We maken een versimpeling van de werkelijkheid”, legt Rijnberg uit. “We beschouwen de animatie als een speelfilm, met scènes. De bacteriën en cellen zijn onze acteurs.”

In veel moderne filmpjes oogt het lichaam aanraakbaar. Cellen zijn nattig, receptor-eiwitten bewegen. Rijnberg: “Dat ziet er leuker uit.” Tot op zekere hoogte geeft hij de werkelijkheid weer. De darmvlokken zijn ingekleurde elektronenmicroscoopfoto’s. Eiwitstructuren downloadt Rijnberg uit de Protein Databank op internet. De filmbeelden zijn zo gedetailleerd, dat de animatoren ’s avonds meerdere computers aanzetten om ze de hele nacht op de plaatjes te laten rekenen.

Desondanks is het realisme beperkt. Rijnberg wijst op de kippendarm met de bacteriële hagelslag. “De kleur van de bacteriën en de hoeveelheid zijn onze interpretaties.” Andere details zijn onbekend – het aantal bacteriën op een darmvlok, de manier waarop ze eraan hechten.

“Een cel is chaos. Wij maken er een logisch verhaal van.”

De Utrechtse hoogleraar celbiologie Casper Hoogenraad won vorig jaar 10.000 euro van de neurowetenschapstak van zijn universiteit, om het onderzoek en de stad te promoten. Hij nam de Nederlandse reclamefilmers van Redrum in de arm. Hieronder het resultaat: A day in the life of a motor protein over eiwittransport in zenuwcellen (5 min.):

Lees verder (€): In gelikte 3D-animaties is de darm het decor en zijn bacteriën acteurs