Grote droogte dreigt voedeltekort Syrië te verergeren

Syrië kampt met een ernstige droogte die de voedselvoorziening van miljoenen mensen in gevaar kan brengen. Hiervoor waarschuwden de Verenigde Naties gisteren. In het noordwesten van Syrië, waar de meeste gewassen worden verbouwd, is sinds september minder dan de helft van normale regen gevallen. Als het zo droog blijft tot de oogsttijd halverwege mei, zal het land nog meer voedsel moeten importeren dan het al doet. Miljoenen Syriers zijn nu al afhankelijk van voedselhulp.

Op basis van satellietfoto’s en regenval schat het Wereldvoedselprogramma dat de voedselproductie waarschijnlijk uitkomt op 1,7 tot 2 miljoen ton. Dat is 29 procent minder dan een jaar eerder en de helft van wat er voor de oorlog werd geproduceerd. Hierdoor kan het aantal Syriers dat afhankelijk is van voedselhulp stijgen van 4,2 miljoen naar 6,5 miljoen.

De burgeroorlog bemoeilijkt de landbouw. De strijd heeft grote schade aangericht aan irrigatiesystemen, zoals pompen en kanalen. Ook valt regelmatig de stoom uit en is er een gebrek aan reserveonderdelen. Dit heeft grote gevolgen voor de landbouwproductie op de langere termijn.

Een Iraanse schip met 30.000 ton voedselhulp arriveerde gisteren in een Syrische havenstad. Iran is een belangrijke steunpilaar van het Syrische regime. Vorig jaar mei verlengde Iran de duur van een lening van 3,6 miljard dollar. (AP, Reuters)