Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Toyota roept 23.000 auto’s in Nederland terug

Toyota roept ruim 23.000 auto’s in Nederland terug om enkele problemen te verhelpen. Het gaat om de tweede generatie van de Yaris en de Urban Cruiser die tussen 2005 en 2010 zijn gemaakt, meldde het bedrijf vanochtend.

De Toyota Urban Cruiser, één van de auto's waarbij problemen zijn geconstateerd.
De Toyota Urban Cruiser, één van de auto's waarbij problemen zijn geconstateerd. Foto Toyota

Toyota roept ruim 23.000 auto’s in Nederland terug om enkele problemen te verhelpen. Het gaat om de tweede generatie van de Yaris en de Urban Cruiser die tussen 2005 en 2010 zijn gemaakt, meldde het bedrijf vanochtend.

Bij ruim 23.000 kan de stuurkolom uit positie raken als “heel vaak uit volle kracht tot de maximale stuuruitslag” wordt gedraaid. Sturen blijft dan overigens nog wel mogelijk. In Nederland hebben zich nog geen klanten gemeld bij wie dit is gebeurd, maar de fabrikant wil de auto’s uit voorzorg inspecteren en zo nodig aanpassen.

Verder kan bij bijna 2900 auto’s een mechaniek in de stoel stuk zijn gegaan als die “extreem vaak bruusk naar voor of achter is geschoven”. Een woordvoerder kon tegenover persbureau Novum niet direct zeggen of er auto’s zijn die met beide problemen kunnen kampen.

Eén melding van beschadigde airbag door draaien stuur

Van de Hilux, de Land Cruiser en de RAV4, die tussen 2007 en 2009 zijn gemaakt, worden ook enkele exemplaren teruggeroepen. Bij die auto’s kan de bedrading van de airbag door het draaien van het stuur beschadigd raken. Er gaat dan een waarschuwingslampje branden. Hier is in Nederland één melding van bekend.

Alle eigenaren krijgen van Toyota bericht en kunnen de auto gratis brengen voor een inspectie.

Wereldwijd roept Toyota in totaal 6,4 miljoen voertuigen terug die met in totaal vijf problemen te maken hebben. Bij het bedrijf zijn geen gevallen bekend van ongelukken die door de mankementen zijn veroorzaakt.