Bill van ‘Wie is het?’ is dood. Belgische media prikten zich aan De Speld

Bill, de kalende man met de roze blos uit het gezelschapsspel ‘Wie is het?’, is overleden. Dat kopte ‘s lands bekendste satirische website De Speld vandaag. Dat werd vrolijk overgenomen door Belgische websites als serieuze berichtgeving, zonder bronvermelding. Gelukkig voor hen overkomt dat mensen wel vaker.

Rust in vrede, Bill, jij olijke bebaarde gezette man. Voor een laatste keer ben je dichtgeklapt op het ‘Wie is het?’-bordje. Guitig glimlachend.

De Speld, ‘s lands bekendste satirische website, was vandaag gewoon De Speld en plaatste een overlijdensbericht over William A. Heston, Bills vermeende echte naam. Belgische online media, waaronder de site van het Gazet van Antwerpen, namen het vrolijk over. Zonder te linken, ogenschijnlijk als oprechte berichtgeving.

Inmiddels is het stuk op de site van kranten het Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg trouwens niet meer te vinden, maar uiteraard hebben we op tijd even een screenshot gemaakt.

Bill is niet meer.

Bill is niet meer. Screenshot van gva.be

Op de site van Zita is het bericht nog wél te vinden.

Er is eigenlijk geen touw vast te knopen aan de gedachtegang achter het overnemen van dit bericht. Er wordt bijvoorbeeld al uitgebreid uitgelegd - iets wat in het stukje van De Speld niet gebeurt - dat ‘Wie is het?’ een gezelschapsspel is:

“Het is de bedoeling om via gerichte vragen aan je tegenstander de juiste persoon uit 24 plaatjes te halen. Onder elk getekend portret staat een naam, die in het geval van Henston (sic) Bill luidt.”

Dus de auteur leek goed te beseffen dat het hier gaat om een niet-bestaand persoon. Denken we. Dit terzijde, er werd geheel niet gelinkt naar het originele artikel, waardoor het allemaal nog verwarrender overkwam. En dat ‘jatten’, daar hebben de media het vorige week nog uitgebreid over gehad.

Twitter avatar JerryVermanen Jerry Vermanen Gazet van Antwerpen tikt berichtje zonder bronvermelding over van… @DeSpeld. (via @gdekloet) http://t.co/T9TED6biMl http://t.co/S5YU3exn5I

Goed, de fout van de Belgen was aanleiding voor wat Twitterhoon:

Twitter avatar jandemol Jan Demol Op de redactie van GVA kon je een speld horen vallen http://t.co/7wx1DPFYHq
http://t.co/rlQQdAk9M1
Twitter avatar Odette_Knappers Odette Knappers Hahaha Faaaal MT @JerryVermanen Gazet van Antwerpen tikt berichtje zonder bronvermelding over van… @DeSpeld. http://t.co/6xLWJ2tpR2
Twitter avatar samfeys Sam Feys “Huh, we zijn hier precies met iets viraal aan ’t gaan”, of zou @gva het een uur later nog steeds niet doorhebben? http://t.co/UizsVSAgC6

Getroost: het overkomt ook anderen

De Speld heeft wel vaker mensen die niet bekend waren met de opzet van de website in verwarring gebracht. Een kort overzicht:

Met het grote Amerikaanse broertje van de Speld, The Onion, gebeurt trouwens vaak hetzelfde.