Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Onderzoek naar functioneren NZa na zelfmoord medewerker

Het kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht.
Het kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht. Foto ANP / Koen Suyk

Minister Schippers (Zorg, VVD) stelt een onderzoek in naar het intern functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Directe aanleiding is een op handen zijnde publicatie van NRC Handelsblad over een dossier van een interne klokkenluider. De medewerker pleegde in januari van dit jaar zelfmoord na een negatieve beoordeling over zijn functioneren.

De man werkte al sinds 2000 bij de NZa en haar rechtsvoorgangers. De NZa is verantwoordelijk voor het toezicht op de zorg in Nederland en doet daarbij bijvoorbeeld onderzoek naar frauderende zorginstellingen. Vlak voor zijn dood leverde de medewerker een 600 pagina’s tellend dossier af bij de NZa als bezwaarschrift tegen de negatieve beoordeling en om interne misstanden aan de kaak te stellen. Het gaat daarbij onder meer om de beveiliging van vertrouwelijke gegevens en de veiligheid van het ict-systeem.

Minister gisteren ingelicht

Naar aanleiding van vragen van NRC Handelsblad heeft de bestuursvoorzitter van de NZa gisteren de minister van Volksgezondheid ingelicht over het overlijden van de medewerker en de inhoud van het dossier. Het ministerie kondigde daarop vanmiddag een onderzoek aan. De onafhankelijke onderzoekscommissie staat onder leiding van Hans Borstlap, oud-topambtenaar en lid van de Raad van State.

Uit een brief (pdf) die de minister inmiddels aan de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat Borstlap als opdracht heeft meegekregen om de handelwijze van de NZa te onderzoeken. Daarbij is bijzondere aandacht voor het borgen van ict-veiligheid en vertrouwelijkheid van dossiers. Ook beoordeelt Borstlap de inmiddels getroffen maatregelen.

Morgen publiceert NRC Handelsblad details over de misstanden binnen de NZa.