Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Voortaan eerst handtekening minister voor delen van bulkdata

De ministers Hennis-Plasschaert (links) en Plasterk (rechts) voorafgaand aan het NSA-debat vandaag in de Tweede Kamer.
De ministers Hennis-Plasschaert (links) en Plasterk (rechts) voorafgaand aan het NSA-debat vandaag in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet wil de voorwaarden voor samenwerking tussen de Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten aanscherpen. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer gezegd tijdens een debat over de NSA, zo schrijft persbureau Novum.

Zo wil Plasterk dat er voortaan toestemming moet worden gevraagd aan de minister voor het delen van grote sets gegevens (bulk data) met buitenlandse diensten. Tot nu toe werd er alleen gevraagd om de handtekening van de directeur van de inlichtingendienst. Voor de algemene inlichtingendienst AIVD moet Plasterk tekenen, voor de militaire inlichtingendienst MIVD is dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Ook worden de criteria of er wel of niet kan worden samengewerkt met een buitenlandse inlichtingendienst vastgelegd in de wet. Per samenwerkingsverband moet een ‘wegingsnotitie’ worden gemaakt waarin de voor- en nadelen van samenwerking worden afgewogen.

Het NSA-debat is momenteel nog aan de gang in de Tweede Kamer. Volg het debat via NPO Politiek.