Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Indonesiërs vandaag naar de stembus

In Indonesië zijn vanochtend grootschalige verkiezingen van start gegaan. Zo’n 187 miljoen kiesgerechtigden kunnen hun stem uitbrengen voor het parlement, voor een regionale raad die de regering adviseert en voor de gemeenteraden.

De populaire Joko Widodo, de gouverneur van Jakarta, vanochtend tijdens het uitbrengen van zijn stem in de hoofdstad.
De populaire Joko Widodo, de gouverneur van Jakarta, vanochtend tijdens het uitbrengen van zijn stem in de hoofdstad. Foto Reuters / Beawiharta

In Indonesië zijn vanochtend grootschalige verkiezingen van start gegaan. Zo’n 187 miljoen kiesgerechtigden kunnen hun stem uitbrengen voor het parlement, voor een regionale raad die de regering adviseert en voor de gemeenteraden. Liefst ongeveer 200.000 kandidaten doen aan de verschillende verkiezingen mee. Er staan 19.000 zetels op het spel.

De belangrijkste vraag is uiteindelijk: wie wordt de nieuwe president van het land, de op twee na grootste democratie ter wereld? Het antwoord daarop komt pas bij de presidentsverkiezingen over drie maanden, maar één kandidaat is verreweg het populairst: de gouverneur van Jakarta Joko Widodo, bijgenaamd Jokowi. Zijn oppositiepartij PDI-P gaat naar verwachting de parlementsverkiezingen van vandaag domineren, en dat vergroot de kans op een presidentschap voor Widodo alleen maar, schrijft persbureau Reuters.

Indonesië heeft de afgelopen zestien jaar, de jaren na de val van autoritair leider Soeharto, vier verschillende presidenten gehad. Elke keer kwam een andere partij aan de macht. Reuters schrijft dat de populariteit van Widodo’s PDI-P aandelen en de roepia, de Indonesische munteenheid, heeft doen stijgen. Analisten verwachten dat dit doorzet mocht de PDI-P het ook vandaag tijdens de verkiezingen goed doen.

Nog wat feiten over de Indonesische verkiezingen:

  • De verkiezingen worden verspreid over drie tijdzones gehouden.
  • Partijen moeten minstens 25 procent van de stemmen of 20 procent van de 560 zetels in het parlement veiligstellen willen ze een presidentskandidaat mogen afvaardigen.
  • Er doen ‘maar’ twaalf partijen mee. In 2009, het jaar van de laatste verkiezingen, waren dat er nog 38.
  • Islamitische partijen werden populair na de val van Soeharto, maar deze verkiezingen doen er nog slechts vijf mee. Dat waren er acht in 2009.
  • De twee andere partijen waarvan verwacht wordt dat ze het goed zullen doen, zijn Golkar, het politieke vehikel van Soeharto, en Gerindra, geleid door oud-generaal Prabowo Subianto.