Hoe Polare-winkels overleven? Door zich aan te sluiten bij een boekhandelketen.

Zeven vestigingen van de failliete boekhandelketen Polare gaan definitief dicht, vier zijn in handen van particuliere boekhandelaren. En de laatste tien? Die sluiten zich aan bij Libris, een andere grote Nederlandse boekhandelketen.

Het maakt Libris op de achtergrond de grote winnaar van de overnamestrijd. Het gaat om bekende zaken als Broese (Utrecht), Dominicanen (Maastricht) en Kooyker (Leiden). De boekhandelaren die deze winkels kochten hadden juist hun bekomst van werken in een winkelketen. Polare ging niet ten onder doordat de losse winkels slecht presteerden, zeggen zij; de keten heeft de winkels onderuitgehaald. Het is dan ook opvallend dat zij zich nu opnieuw aansluiten bij een collectief.

Er is wel een belangrijke verschil met Polare, zegt Libris-directeur Damwijk. Elke winkel wordt persoonlijk geleid en is gericht op de lokale omgeving,  In tegenstelling tot Polare is bij Libris de identiteit van de individuele winkels ondergeschikt gemaakt aan de ketenformule. Damwijk:

“Wil je je bij ons aansluiten, dan moet je al een boekhandel zijn en aan bepaalde assortimentsvoorwaarden en een bepaalde hoeveelheid vierkante meter voldoen.”

De voordelen zijn duidelijk. Hoeveel de boekhandels aan Libris betalen laat Damwijk in het midden.

Libris gaat nog gesprekken voeren met de nieuwe eigenaren van Donner in Rotterdam en Gianotten in Tilburg. Als die zich aansluiten, is het aantal zelfstandige ex-Polare-winkels dat níét bij Libris gaat horen beperkt tot vier: Scheltema in Amsterdam en Almere, het nieuwe Paagman in Den Haag en de vroegere De Slegte-winkel in Apeldoorn. „Libris heeft goede zaken gedaan, maar biedt ons geen voordeel”, zegt boekhandelaar Fabian Paagman:

“Op vrijwel alle terreinen waar Libris ondersteunt, vinden wij dat we op onze manier beter, goedkoper en efficiënter uit zijn.”

Dit betreft een ingekorte versie van het artikel ‘Veel Polare-boekwinkels redden het door zich aan te sluiten bij Libris’ van Toef Jaeger en Hanneke Chin-A-Fo dat vandaag in NRC Handelsblad staat. Heeft u een digitaal abonnement op NRC Handelsblad? Dan kunt u het hele artikel hier lezen.