Kabinet trekt bewaarplicht telecomgegevens nog niet in

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet is nog niet van plan de bewaarplicht voor telecomgegevens in te trekken, ook al is de Europese richtlijn die eraan ten grondslag ligt vernietigd. Het kabinet wil eerst het arrest van het Europees Hof van Justitie bestuderen, heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gezegd.

Volgens Teeven staat niet vast dat de hele wet rondom de bewaarplicht moet worden ingetrokken. Teeven in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer:

“Om nou direct te zeggen dat de totale Nederlandse wet niet meer van toepassing is omdat er een Europese richtlijn is vernietigd, gaat me iets te ver.”

Hij denkt binnen twee maanden uitsluitsel te kunnen geven over wat er moet gebeuren.

Teeven denkt niet dat de vernietiging van de richtlijn gevolgen heeft voor het gebruik van opgeslagen telecomgegevens in strafzaken. Die kunnen volgens Teeven gewoon kunnen worden gebruikt. Ook de inlichtingendiensten kunnen doorgaan met het opslaan van metadata, omdat die praktijk op andere wetgeving is gebaseerd.

Richtlijn ongeldig vanwege inbreuk op privacy

Het Europese Hof verklaarde de richtlijn dinsdag met terugwerkende kracht ongeldig. Het hof sprak van een ‘zeer omvangrijke en bijzonder ernstige’ inbreuk op de privacy. Volgens de rechters ontbreken in de richtlijn uit 2006 objectieve criteria voor het verzamelen, inzien en bewaren van de verkeersgegevens. Het hof heeft ook kritiek op het feit dat de richtlijn niet verplicht stelt dat de gegevens op het grondgebied van de EU worden bewaard.

In Nederland moeten telecomgegevens twaalf maanden worden bewaard. Internetverkeer wordt voor de duur van zes maanden vastgelegd. (Novum)