Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wonen

Huurprijs sociale woningen wordt bevroren

Het kabinet gaat de huur van sociale woningen in het duurdere segment voorlopig bevriezen. Tegelijkertijd komt er meer zekerheid voor investeerders om huurwoningen te bouwen die voor meer dan 700 euro kunnen worden verhuurd.

Foto ANP / Robin Utrecht

Het kabinet gaat de huur van socialehuurwoningen in het duurdere segment voorlopig bevriezen. Tegelijkertijd komt er meer zekerheid voor investeerders om huurwoningen te bouwen die voor meer dan 700 euro kunnen worden verhuurd.

Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben daar vandaag overeenstemming over bereikt, meldt de NOS.

Maximum van 699 euro

Volgens de PvdA dreigen socialehuurwoningen onbetaalbaar te worden door de jaarlijkse huurverhogingen. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch:

“Als we niet oppassen en ver in de 700 euro schieten, dan kunnen veel mensen een socialehuurwoning niet betalen.”

De PvdA’er denkt dat als er een maximum van 699 euro huur wordt gehandhaafd, er meer woningen in de vrije sector worden gebouwd voor het segment boven dat bedrag.

Tegelijkertijd krijgen investeerders nu meer zekerheid als zij huizen willen bouwen die verhuurd kunnen worden voor 700 tot duizend euro per maand. Het VVD-Kamerlid Roald van der Linde meent dat woningcorporaties vooral moeten bouwen ‘voor de kleine portemonnee’. Het segment daarboven dient het terrein te zijn van investeerders.