Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Astronomie

Helaas, die Noorse skydiver filmde geen meteoriet. Het was een steen

De kiezel die bijna twee jaar lang werd aangezien voor een mogelijke meteoriet.
De kiezel die bijna twee jaar lang werd aangezien voor een mogelijke meteoriet.

Het leken unieke beelden van een unieke gebeurtenis: een helmcamera van een Noorse skydiver zou mogelijk een meteoriet hebben vastgelegd. Experts reageerden met twijfel; wellicht was het gewoon een steen. En inderdaad. Vandaag werd duidelijk dat die steen per ongeluk was ingepakt bij de parachute.

De beelden werden gemaakt tijdens een sprong van de Noorse skydiver Anders Helstrup die hij in 2012 maakte. Daarop is te zien dat iets wat leek op een steen rakelings langs Helstrop heen schoot.

Vorige week plaatsten we een video van de Noorse omroep NRK. Hierin bekeken Helstrup, een journaliste en een geoloog, ooit NASA-medewerker, samen de beelden. Die laatste legde uit waarom hij dacht een meteoriet in het voorwerp te zien.

Maar Steinar Midtskogen, een van de makers van de video, publiceerde vandaag een blog met de verklaring van dit wonderlijke incident: het was geen meteoriet, het was een steen.

Het was een kiezel, ingepakt bij de parachute

De verklaring van Midtskogen werd al gesuggereerd door diverse kenners, onder wie sterrenkundige Alessandro Patruno: de steen komt uit de rugzak van de parachutist. Hoe is dit precies gegaan? Midtskogen:

“De steen viel duidelijk van ver boven de parachute, zo is op de beelden te zien, en leek niet te versnellen. De steen viel enkele seconden nadat de parachute volledig was uitgevouwen. Dus wat hebben we over het hoofd gezien? Diverse mensen slaagden erin om de belangrijke aanwijzing te ontdekken waarmee alles op z’n plek viel.

Een kiezelsteen van hooguit een paar centimeter groot werd per ongeluk meegepikt toen Helstrup zijn parachute opvouwde. [...] Toen hij deze losliet is de kiezel gelanceerd. Terwijl de steen door de wind verder boven Helstrup terecht kwam, werd de parachute afgeremd door de touwen. Vervolgens maakte Helstrup met zijn parachute een draai van 250 graden en op dat moment haalt de vallende steen hem in. De steen was nu al enkele seconden aan het vallen en niet langer aan het versnellen.”

De volledige uitleg van Midtskogen is hier terug te lezen. Hij maakt de kanttekening dat de exacte details van het voorval nooit bekend zullen worden, maar we weten dankzij de inzichten van experts nu dat wat eerst onmogelijk leek, toch mogelijk is gebleken: een kiezel die niet lijkt te versnellen, en toch valt.

Is dit een teleurstelling voor de Noren achter dit wonderlijke filmpje? Een beetje wel, maar de opluchting dat er eindelijk duidelijkheid is overheerst, zo legt Midtskogen uit:

“De ultieme beloning was een meteoriet geweest, maar eerlijk gezegd hebben we bijna twee jaar met een mysterie gezeten. We hebben het publiek opgezocht, en dankzij deze crowdsourcing is het mysterie naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele dagen opgelost. Dat is waanzinnig. We zijn enorm dankbaar voor iedereen die hierbij betrokken zijn geweest. De creativiteit was uitstekend, en wordt zeer gewaardeerd.”

Dat de auteur van deze post zelfspot heeft bewijst het filmpje dat hij erbij plaatste, enkele dagen geleden gemaakt naar aanleiding van het mysterie: