Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Pater Frans van der Lugt, bekend van noodroep, omgekomen in Syrië

Foto van pater Frans begin februari dit jaar, hij staat bij het klooster in Homs waar hij woonde.
Foto van pater Frans begin februari dit jaar, hij staat bij het klooster in Homs waar hij woonde. Foto AFP / Mohammed Abu Hamza

De Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt, die al vijftig jaar in de Syrische stad Homs woont, is overleden. Dat meldt persbureau AP. Hij zou zijn omgebracht door onbekende gewapende mannen. Pater Frans werd vooral bekend vanwege een filmpje waarin hij de wereld om hulp riep.

De NOS meldt op gezag van de jezuïetenorde waarvan Van der Lugt lid was, dat hij is meegenomen door gewapende mannen, is geslagen en daarna met twee kogels in zijn hoofd is gedood. Tegen persbureau Novum zegt Jan Stuyt van de orde dat de pater een ‘schild’ vormde voor Homs:

“Ik vrees nu voor Homs. Hij was als buitenlander een beschermer van de stad, maar nu hij dood is, is de stad zijn schild kwijt. Dan ligt er een vrijbrief voor geweld.”

Volgens Stuyt was de pater een geliefd mens en een ‘bruggenbouwer’:

“Hij was een martelaar voor interreligieuze tegenstellingen. Hij kreeg zijn islamitische buren zo ver om de kerk te poetsen en imams spraken in zijn katholieke dienst. Maar met zijn geweldloze weerbaarheid haalde hij de haat op zijn nek van mensen die die dat niet prettig vonden en die garen spinnen bij tegenstellingen.”

In filmpje riep Van der Lugt wereld op niet afzijdig te blijven

In januari dook een filmpje op waarin de 72-jarige pater Frans de wereld opriep niet toe te kijken hoe geleden wordt geleden in Syrië, vooral door honger. In het filmpje zei hij in het Arabisch:

“Mijn naam is Pater Frans. Ik spreek vanuit de belegerde stad Homs. Ons grootste probleem is de honger. Niets is erger dan mensen op straat te zien die iets te eten zoeken voor hun kinderen.”

Pater Frans eerst weinig op met revolutie

Pater Frans had niet veel op met de revolutie; hij maakte er net als de meeste christenen in Syrië geen geheim van aan de kant van het regime te staan. “Nu is hij echter heel betrokken”, vertelde de 28-jarige Hassan Aboe Zein NRC-journalist Maarten Zeegers onlangs via Facebook. Aboe Zein bezocht Pater Frans om de paar dagen, om te kijken of hij iets nodig had. “Waarschijnlijk omdat hij gezien heeft dat het regime bij de verwoesting geen onderscheid maakt tussen kerken en moskeeën.”

Timmermans: zoveelste slachtoffer van gruwelijke strijd

Minister Frans Timmermans heeft op Facebook gereageerd op de moord op Pater Frans.

Op de Facebookpagina van Pater Frans staat een verklaring, waarin hij wordt geëerd en sterkte wordt gewenst aan zijn familie.