Oud-bankier Schmittmann bracht vrouw en dochter om

Foto ANP / Evert Elzinga

Voormalig ABN Amro-topman Jan Peter Schmittmann heeft zijn vrouw en dochter omgebracht alvorens hij de hand aan zichzelf sloeg. Dat meldt de politie na afronding van het onderzoek. In het huis in Laren is tevens een afscheidsbrief gevonden.

Zaterdag kreeg de politie rond half elf een melding dat er in de villa aan de Hoog Hoefloo “iets aan de hand” was. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, werden de lichamen van Schmittmann (57), zijn vrouw (57) en zijn dochter (22) aangetroffen.

‘Niet te bevatten’

Na afronding van het sporenonderzoek concludeert de politie vandaag dat de oud-bankier zijn familie doodde en daarna zelfmoord pleegde. Over de doodsoorzaak en de inhoud van de afscheidsbrief wil de politie in verband met privacyoverwegingen geen uitspraken doen.

De oudste dochter van het gezin is door familie opgevangen. De familie heeft vandaag een verklaring naar buiten gebracht:

“We zijn diep geschokt en verslagen door dit onvoorstelbare nieuws. We wisten dat Jan Peter worstelde met ernstige depressiviteit. Dat het uiteindelijk tot deze gebeurtenissen zou leiden is voor ons nog steeds niet te bevatten. Onze eerste zorg is nu de ondersteuning van de andere dochter van het gezin bij de verwerking van dit onbeschrijflijke verdriet. We hopen dat in alle rust en beslotenheid te kunnen doen.”

Jan Peter Schmittmann werkte 26 jaar bij ABN Amro en bekleedde diverse topfuncties bij de bank. In 2008 moest hij echter opstappen. De bank was door de Nederlandse staat genationaliseerd nadat RBS, Santander en Fortis zich hadden verslikt in de overname van ABN Amro. Door de nationalisatie was er geen ruimte meer voor Schmittmann in de raad van bestuur.

NRC-redacteuren Hugo Logtenberg en Esther Rosenberg schreven vandaag een profiel over voormalig ABN Amro-bankier Jan Peter Schmittmann: ‘Bankier, vader en zakenman – alles tot in het extreme’