NIOD gaat toch niet op in één groot instituut

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam.
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

De omstreden samenvoeging van zes onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in het gebouw van het oude tropeninstituut KIT is van de baan. De KNAW wilde hier onder meer het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), het Meertens Instituut en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) concentreren in één Humanities Center.

Het NIOD verzette zich hier fel tegen. Eind vorige week is in overleg op het ministerie van Onderwijs besloten het NIOD buiten de samenwerking te laten. Omdat hiermee de grootste partij wegvalt, is de verhuizing van de andere instituten naar het KIT niet langer zinvol.

‘Nu moeten we op zoek naar een andere locatie’

Volgens een woordvoerder van de KNAW begint de discussie over de huisvesting van de vijf resterende instituten voor geesteswetenschappen van voren af aan.

“De keuze was op het KIT gevallen omdat het NIOD behoefte had aan een gebouw waarin het zijn publieksfunctie kon vervullen. Nu het NIOD niet langer meedoet, moeten we op zoek naar een andere locatie.”

Volgens de woordvoerder gaat de geplande samenwerking van de overige instituten door en zijn zij nog steeds enthousiast.

‘Voor september hopelijk meer duidelijk over vestigingsplaats’

Een woordvoerder van het NIAS, het KNAW-studiecentrum in Wassenaar, formuleert het zo:

“Ons budget wordt met eenderde gekort, dus samenwerking met andere instituten ligt dan voor de hand. We hopen dat er voor september, als we nieuwe fellows uitnodigen, duidelijkheid is over onze vestigingsplaats.”

‘Tamelijk gecompliceerde kwestie’

NIOD-directeur Marjan Schwegman zegt dat ze blij is dat de KNAW erkent “dat het NIOD een bijzondere positie en missie heeft”. De verdere afwikkeling van het proces, dat inmiddels twee jaar loopt, noemt Schwegman een “tamelijk gecompliceerde kwestie”.

“Wij zijn in overleg met het KNAW-bestuur om tot een goede afhandeling van dit besluit te komen.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het opiniestuk van Hans Clevers, president van de KNAW: Dat is juist enorme winst, al die onderzoeksinstituten bij elkaar.

Lees ook de column van Marc Chavannes in NRC Weekend: ‘Bussemaker en Dekker, doe iets aan deze KNAW’ (€)