Kunstverzamelaar Gurlitt werkt mee aan onderzoek naar roofkunst

Het huis van Cornelius Gurlitt in Salzburg Aigen, Oostenrijk, waar in februari 60 kunstwerken werden gevonden.
Het huis van Cornelius Gurlitt in Salzburg Aigen, Oostenrijk, waar in februari 60 kunstwerken werden gevonden. Foto ANP / EPA Barbara Gindl

De kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt heeft toestemming gegeven voor een onderzoek naar de herkomst van zijn collectie. Gurlitt heeft daartoe afspraken gemaakt met de autoriteiten in Beieren en Berlijn. Er wordt al geruime tijd vermoed dat een deel van zijn verzameling bestaat uit roofkunst.

Volgens Stern zal de 81-jarige Gurlitt de kunstwerken na een periode van een jaar, als het onderzoek is afgerond, terugkrijgen. Twee weken geleden werd al bekend dat Gurlitt geroofde werken uit zijn collectie wil teruggeven aan de erfgenamen van de eigenaren.

‘Gedegenereerde kunst’

In het appartement van Gurlitt in München werden twee jaar geleden meer dan 1.400 kunstwerken ontdekt. In februari dit jaar dook er in een huis in Salzburg nog een deel van die collectie op. Daar zaten werken tussen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Franz Marc, Paul Klee en Max Beckmann.

De vader van Gurlitt was een prominent aanhanger van de nazi’s en onder het nazi-regime handelde hij in ‘gedegenereerde’ kunst. Vaak ging het om geroofde werken, waarvan nu vaak niet meer duidelijk is wie de rechtmatige eigenaren zijn.

Der Spiegel interviewde Cornelius Gurlitt vorig jaar voor de longread ‘Interview with a phantom’.