Kerry: Hogere kosten voor Rusland als het Oekraïne destabiliseert

Pro-Russische demonstranten bij een overheidsgebouw in Donetsk.
Pro-Russische demonstranten bij een overheidsgebouw in Donetsk. Foto ANP / EPA / Photomig

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vandaag met meer stappen tegen Rusland gedreigd als het land Oekraïne destabiliseert. De uitspraken volgen op de bezetting van een aantal overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne door pro-Russische demonstranten.

Kerry deed zijn uitspraken tijdens een telefonisch onderhoud met zijn Russische ambtsgenoot Lavrov. Volgens Kerry zijn er in Oekraïne verscheidene Russische geheim agenten gearresteerd, wat doet vermoeden dat de protesten van vandaag niet zo spontaan waren als werd aangenomen. Volgens persbureau Reuters roept Kerry Rusland op om:

“Publiekelijk afstand te nemen van de activiteiten van separatisten, saboteurs en provocateurs.”

De VS volgt met ‘grote zorgen’ de huidige ontwikkelingen in Oekraine, aldus de minister. Mocht Rusland Oost-Oekraïne in trekken - al dan niet in het geheim - zullen er zwaardere economische sancties volgen.

Tijdens het gesprek kwamen Kerry en Lavrov overeen om binnen tien dagen met de VS, Rusland, de EU en Oekraïne te overleggen over de crisis in het oosten van Oekraïne.

Spanningen lopen op in oosten

Pro-Russische activisten drongen vandaag een aantal overheidsgebouwen binnen in het oosten van Oekraïne. In de stad Donetsk werd een ‘separatistische republiek’ uitgeroepen. De demonstranten eisen een referendum over de oprichting van deze republiek voor 11 mei.

Waarnemend president Toertsjinov ziet in de bezetting van de gebouwen een ‘Krimscenario’. Hij beschuldigde de demonstranten ervan samen te werken met ‘buitenlandse’ mogendheden. De protesten moeten er volgens hem uiteindelijk toe leiden dat ook hier het Russische leger zal ingrijpen, net zoals dat eerder op de Krim gebeurde.

Nederlandse waarnemers naar Oekraïne

Volgens persbureau Novum gaat Nederland vijf waarnemers naar Oekraïne sturen in het kader van een missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Zij zijn onderdeel van een groep van honderd internationale waarnemers die worden gestationeerd in tien Oekraïense steden om de mensenrechtensituatie te monitoren. Ook moeten zij de dialoog ‘op iedere niveau bevorderen’.