Partij premier Orbán claimt overwinning verkiezingen Hongarije

Hongaren in de rij om hun stem uit te brengen.
Hongaren in de rij om hun stem uit te brengen. Foto Reuters/Bernadett Szabo

Fidesz, de partij van de nationalistische Hongaarse premier Viktor Orbán, behaalt volgens de eerste uitslagen een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen. Vicevoorzitter Gergely Gulyas heeft de overwinning op basis hiervan geclaimd.

Gulyas in een verklaring op televisie:

”Op basis van de huidige verschillen tussen de partijen weten we inmiddels zeker dat een centrumrechtse overheid voor het eerst sinds de verandering van het regime twee keer achter elkaar regeert.”

Fidesz, vanuit het buitenland bekritiseerd om nationalistisch en ondemocratisch beleid, staat nu op 48 procent van de stemmen. Een centrum-linkse coalitie van partijen staat nu op 27 procent en de extreem-rechtse partij Jobbik haalt volgens de huidige polls 18 procent, zo schrijft persbureau AFP vanavond.

Fidesz ging in peilingen aan kop

Al in de peilingen leek Fidesz op een ruime zege af te stormen. Vorige week stond de partij in peilingen op 34 procent van de stemmen. Orbán heeft beloofd het economische beleid voort te zetten als hij wordt herkozen, een beleid dat hem populair maakt bij de kiezers, maar dat niet gericht is op het binnenhalen en -houden van investeerders en bedrijven.

Sinds 2010 regeert de nationaal-conservatieve Fidesz-partij met een tweederde meerderheid in het parlement. De partij is omstreden omdat zij de laatste jaren in razendsnel tempo wijzigingen in de grondwet heeft doorgevoerd omdat zij de absolute meerderheid heeft. Die positie wordt onbeschaamd en ten koste van rechtsstatelijke principes gebruikt.

‘Wie vertegenwoordigt het minste kwaad?’

Correspondent Roeland Termote schreef gisteren in NRC Handelsblad (€) dat Hongaren vandaag moeten kiezen tussen alternatieven waar ze tweeslachtig tegenover staan:

“Nauwer aansluiten bij de rest van de EU of de eigenzinnige koers van premier Orbán? Verdere consolidatie van de macht van Fidesz of een in diskrediet geraakte linkse oppositie zonder nieuwe gezichten?

De vraag die veel Hongaarse kiezers zich momenteel lijken te stellen: wie vertegenwoordigt het minste kwaad?”

    • Annemarie Coevert