Cancellara en Van Dijk winnen Ronde van Vlaanderen

Fabian Cancellara viert zijn overwinning.
Fabian Cancellara viert zijn overwinning. Foto AFP

Fabian Cancellara heeft vanmiddag voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Zwitser klopte zijn drie Belgische medevluchters in de sprint. Greg Van Avermaet werd tweede, gevolgd door Belkin-kopman Sep Vanmarcke. Niki Terpstra was op de zesde plaats de beste Nederlander.

Met zijn overwinning komt Cancellara in het selecte gezelschap van vijf renners die de Ronde driemaal wonnen. De Belgen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen en de Italiaan Fiorenzo Magni deden dat eerder. Cancellara won eerder in 2010 en 2013.

Na een loodzware koers werd de echte finale geopend door Van Avermaet. De BMC-coureur demarreerde op zo’n dertig kilometer van de meet en kreeg Stijn Vandenbergh met zich mee. Een kleine tien kilometer later hadden de twee een minuut voorsprong op het uitgedunde peloton en dus een serieuze kans om vooruit te blijven.

Op de Oude Kwaremont, de voorlaatste klim, demarreerde Cancellara uit de achtervolgende groep. Enkel Vanmarcke kon volgen. De twee wisten de achterstand meteen flink terug te brengen. Op de laatste berg van de dag, de fameuze Paterberg, koos Van Avermaet de aanval.

Vier strijders voor de overwinning

De aanvalslustige Belg kwam met miniem verschil als eerste boven. Vandenbergh kon met moeite het wiel van de passerende Cancellara en Vanmarcke houden, die even later ook Van Avermaet opslokten.

Op dat moment was duidelijk dat de vier voor de overwinning gingen strijden. Vanuit het achterveld probeerden Alexander Kristoff, de winnaar van Milaan- San Remo, en Terpstra nog aansluiting te vinden, maar daarin slaagden ze niet.

Vandenbergh probeerde een sprint nog te voorkomen, maar zijn aanval werd direct gepareerd. Datzelfde gold voor Cancellara, maar de Zwitser kon even later op zijn sprint vertrouwen. Uiteindelijk finishten er vijf Belgen in de top tien. Sebastian Langeveld was op de tiende plaats de tweede Nederlander.

“Ik heb hier geen woorden voor”, stamelde winnaar Cancellara na afloop. “Het was man tegen man. Het laatst wat ik wilde was dat Kristoff en Terpstra bij ons kwamen. Dat was het einde van de wereld geweest. Een keer winnen is geweldig. Maar dit herhalen helemaal ongelofelijk.”

Ellen van Dijk winnaar bij de dames

Ellen van Dijk heeft vanmiddag de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse wielrenster kwam na 139 kilometer solo over de meet in finishplaats Oudenaarde. Vorig jaar werd Van Dijk nog tweede achter de ditmaal afwezige Marianne Vos.

Van Dijk, wereldkampioene tijdrijden, plaatste op dertig kilometer een beslissende demarrage en werd vervolgens niet meer teruggezien. De Britse Elizabeth Armitstead won de sprint om de tweede plek. Emma Johansson uit Zweden werd derde. (Novum)