Samsom: extra geld voor zorg - Zijlstra: klaar met nivelleren

Vanaf aanstaande maandag praten de coalitiepartijen weer met D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar.
Vanaf aanstaande maandag praten de coalitiepartijen weer met D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het kabinet moet 200 tot 250 miljoen euro extra uittrekken voor een soepele overgang van de langdurige zorg naar de gemeenten. Met dat geld moet worden gegarandeerd dat mensen straks echt de zorg krijgen die ze nodig hebben, zegt PvdA-leider Diederik Samsom vanochtend in Trouw.

Het kabinet moet de zorgplannen volgens de PvdA-leider bijstellen. Mensen die nu in de AWBZ recht hebben op begeleiding en dagbesteding moeten dat recht volgens Samsom behouden, die hiermee een deel van zijn inzet duidelijk maakt voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. Vanaf maandag praten coalitiepartijen VVD en PvdA met de ‘constructieve drie’: D66, ChristenUnie en SGP.

Plannen Van Rijn: sommige ouderen moeten thuis blijven wonen

Ouderen die veel zorg nodig hebben moeten van Samsom de garantie krijgen dat er voor hen plaats is in een verzorgingstehuis als ze het thuis echt niet meer redden. In de plannen van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet een deel van deze mensen vanaf 2016 thuis blijven wonen.

Gemeenten moeten volgens Samsom geld vrijmaken voor huishoudelijke hulp, zodat niemand door bezuinigingen tussen wal en schip valt. Verder zouden thuiszorgorganisaties moeten worden verplicht met elkaar samen te werken en elkaars personeel over te nemen om ontslagen te voorkomen.

Het benodigde geld zou kunnen worden betaald uit meevallers in de zorg. Die meevallers zouden zijn te verwachten bij ziekenhuizen en specialisten. Als de meevallers uitblijven, zou minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) het geld elders vandaan moeten halen.

Zijlstra: ik ben klaar met nivelleren

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maakte vanochtend in een interview met het AD de inzet van zijn partij voor de onderhandelingen duidelijk. Zijlstra zegt klaar te zijn met nivelleren, oftewel het verkleinen van de inkomensverschillen. Het is voor de VVD-fractieleider zo’n belangrijk punt dat hij zelfs bereid is de onderhandelingen met D66, ChristenUnie en SGP te laten klappen. Het kabinet kan volgens Zijlstra ook zonder akkoord over de begroting doorregeren.

Zijlstra herhaalt in het interview met het AD zijn standpunt dat de Eerste Kamer kan worden afgeschaft. “Iedereen ziet dat de houdbaarheidsdatum in zicht is. Het kraakt en piept aan alle kanten”, aldus Zijlstra.