Politie bevestigt identiteit doden Laren - vermoedelijk gezinsdrama

De politie doet onderzoek bij een huis in Laren waar drie doden gevonden werden.
De politie doet onderzoek bij een huis in Laren waar drie doden gevonden werden. Foto ANP / Evert Elzinga

In een woning in Laren zijn vandaag de drie lichamen van een 57-jarige man, een 57-jarige vrouw en hun 22-jarige dochter aangetroffen. Het gaat om voormalig topman van ABN-Amro Jan Peter Schmittmann, zijn vrouw en jongste dochter.

De oudste dochter van het gezin woont op zichzelf. De politie heeft haar meteen na de ontdekking van het drama ingelicht. De politie zegt na onderzoek “het sterke vermoeden” te hebben dat er sprake is van “een familiedrama”.

Twitter avatar PolitieDGV Gooi en Vechtstreek In woning aan de Hoog Hoefloo #Laren zijn drie lichamen aangetroffen. Onderzocht wordt wat er precies in de woning is gebeurd.

De politie kreeg rond 10.30 uur vanochtend een melding dat er in de villawoning aan de Hoog Hoefloo “iets aan de hand was”. De melding werd gedaan door een bekende van het gezin. Agenten zijn vervolgens poolshoogte gaan nemen, waarna de lichamen van drie personen werden aangetroffen.

Het jubileumfeest van de Erfgooiers Business Club, dat vanavond in het gebouw van de Larensche Mixed Hockey Club zou plaatsvinden, is afgelast “uit piëteit met de slachtoffers”, aldus de verenigingsmanager van de hockeyclub tegen NRC.

Burgemeester: diep geschokt

De burgemeester van Laren, Elbert Roest, heeft contact met naaste familie van de slachtoffers, meldt hij in een verklaring.

“Even als veel buurt- en dorpsgenoten ben ik diep geschokt door deze vreselijke gebeurtenis. Het lijkt een familiedrama te zijn dat de samenleving in Laren diep treft. Ons medeleven gaat uit naar de naasten, we wensen hen veel sterkte toe. Het is een onvoorstelbaar verdriet dat deze familie moet verwerken en daarom mijn verzoek aan de media om de privacy van deze familie te eerbiedigen.”

ABN-Amro topman werkte 26 jaar bij de bank

Een van de doden is zeer waarschijnlijk Jan Peter Schmittmann, voormalig topman van ABN Amro. Hij werkte 26 jaar bij de bank, schreef Heleen de Graaf eerder in NRC Handelsblad (€):

“Hij begon als relatiebeheerder, leidde het kantoor in de Indiase stad Mumbai, was landmanager in Singapore en maakte de stap naar het hogere management in 1998 toen hij de afdeling bijzondere kredieten in Nederland ging leiden. In 2000 kreeg hij de leiding over de particuliere en zakelijke klanten in Europa en vanaf 2003 was hij bestuursvoorzitter van de divisie Nederland. Hij wist de winstgevendheid bij deze al jarenlang moeizaam opererende divisie te verbeteren.”

In 2008 moest hij echter toch vertrekken. De Graaf:

“Na de nationalisatie van ABN Amro was er geen plek meer voor Schmittmann in het bestuur. Hij eiste en kreeg de hoogste vertrekpremie ooit: 8 miljoen euro. Dat hij aan dat bedrag vasthield, geeft waarschijnlijk aan hoe teleurgesteld hij is. Hij was de baas van de divisie Nederland toen ABN Amro in 2007 werd opgekocht door het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis. Hij kon blijven, als een van de weinige topbestuurders en algemeen werd verwacht dat hij een mooie toekomst tegemoet ging bij de nieuwe combinatie ABN Amro-Fortis. Maar de kredietcrisis en het debacle van Fortis zorgden ervoor dat het anders liep.”

Lees ook deze reportage vanuit Laren van NRC-verslaggevers Esther Rosenberg en Hugo Logtenberg.