Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Chinees schip vangt signaal op in oceaan - mogelijk zwarte doos MH370

Een Chinees schip op 29 maart tijdens de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines.
Een Chinees schip op 29 maart tijdens de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Foto AFP / Jason Reed

Een Chinees schip dat meedoet aan de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines heeft in het zuiden van de Indische Oceaan een signaal opgevangen. Dat meldt CNN op gezag van het Chinese staatspersbureau Xinhua. Er is nog geen bevestiging dat het signaal afkomstig is van de zwarte doos van het vermiste vliegtuig.

Update 20.01 uur: Australië, dat de zoektocht naar het vermiste Maleisische vliegtuig leidt, heeft bevestigd dat er een signaal is opgevangen dat mogelijk uit de black box van het toestel komt.

Het signaal zou een frequentie hebben gehad van 37,5 khZ, een golflengte die gebruikt wordt in zwarte dozen van vliegtuigen. Een speciale detector aan boord van het schip, de Haixun 01, ving het signaal vandaag op. Dat gebeurde op ongeveer 25 graden zuiderbreedte en 101 graden oosterlengte.

Het nieuws over het opgevangen signaal komt een paar uur nadat de Australische autoriteiten bekendmaakten dat de zoektocht naar vlucht MH370 in de meest intensieve fase tot nu toe is beland. De zoektocht concentreert zich in het zuiden van de Indische Oceaan.

Vandaag zoeken 13 vliegtuigen en 11 schepen van verschillende landen naar mogelijke wrakstukken van MH370. De tijd voor het vinden van de zwarte dozen, die cruciale informatie over de verdwijing van het vliegtuig kunnen beantwoorden, begint te dringen omdat de batterij van de zwarte dozen na maximaal 40 dagen leeg is.

Zoektocht nu ook onder water

Het zoeken vindt sinds gisteren ook onder de zeespiegel plaats. Een Australisch en een Brits marineschip proberen met onderwatermicrofoons het akoestisch signaal op te vangen dat de zwarte dozen mogelijk nog uitzenden

De onderzoekers vermoeden dat het vliegtuig ergens in het zuiden van de Indische Oceaan is neergestort. Het zoeken concentreert zich momenteel in een gebied van 217.000 vierkante kilometer, dat zo’n 1700 kilometer ten noordwesten van het Australische Perth is gelegen.

Zodra er meer bekend is, vullen we dit bericht aan.