Bush schilderde wereldleiders. ‘Ik leerde Vladimir erg goed kennen’

George W. Bush maakt niet alleen zelfportretten waarop hij halfnaakt te zien is. Hij schildert ook wereldleiders. Poetin, Karzai, Blair, en nog tientallen anderen. Vandaag opent een tentoonstelling van het werk van de voormalig president. Zie hier een aantal van zijn schilderijen.

De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin. Foto AP / Benny Snyder

George W. Bush maakt niet alleen zelfportretten waarop hij halfnaakt te zien is. Hij schildert ook wereldleiders. Poetin, Karzai, Blair, Merkel en nog tientallen anderen. Vandaag opent een tentoonstelling van het werk van de voormalig president. Zie hier een aantal van zijn schilderijen.

Bush begon in 2012 met schilderen, drie jaar nadat hij het Witte Huis verliet. Hij raakte naar eigen zeggen geïnspireerd door een essay van Winston Churchill over schilderen. Daarop nam hij schilderlessen. “Ik had nog nooit een penseel opgepakt”, zegt hij in een door NBC uitgezonden interview met zijn dochter. “Ik had niet eens iets gedaan wat in de buurt kwam van schilderen. Dus ik gaf het een kans.”

In de tentoonstelling, genaamd The Art of Leadership: A President’s Personal Diplomacy, zijn zo’n 25 werken van Bush te zien. Hij signeert ze niet met zijn naam, maar enigszins cryptisch met het getal 43 - hij was de 43e president van Amerika. Zelf relativeert hij zijn schilderskunsten: “Ik zeg altijd dat de signatuur veel meer waard is dan het schilderij zelf.”

Bush: Poetin maakte mijn hond een beetje belachelijk

Bush leerde tijdens zijn presidentschap een flink aantal wereldleiders goed kennen, zegt hij. Hun familie, hun voorkeuren, waar ze een hekel aan hadden. Dus schilderde hij ze - zowel zijn vrienden als mensen die hij “niet per se vrienden” zou noemen.

Poetin maakte bijvoorbeeld de hond van Bush, Barney, een beetje belachelijk. De hond van Poetin was namelijk groter en sterker. Dat Poetin daarop let, zegt iets over zijn karakter, zegt Bush.

“Ik leerde hem erg goed kennen. Het werd intenser naarmate de tijd verstreek. Vladimir is iemand die Amerika op vele manieren als vijand beschouwt. Ik probeerde hem natuurlijk van gedachten te laten veranderen.”

Dat lijkt, gezien de recente ontwikkelingen op de Krim, niet echt gelukt.

Bekijk het hele gesprek tussen Bush en zijn dochter over zijn schilderkunst:
https://www.youtube.com/watch?v=WLbAkr6XEeg

Bij de schilderijen van Bush worden foto’s van de wereldleiders en cadeautjes die ze gaven getoond. Zo gaf de Britse Tony Blair een boek met toespraken van Churchill. Daarin de tekst: “To George, my ally and my friend.”

Enkele schilderijen

De Indiase premier Manmohan Singh:
Foto AP / Benny Snyder

De Irakese premier Nouri al-Maliki:
Foto AP / Benny Snyder

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi:
Foto AP / Benny Snyder

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert:
Foto AP / Benny Snyder

Een zelfpotret:
Foto AP / Benny Snyder

De Afghaanse president Hamid Karzai:
Foto AP / Benny Snyder

De Canadese premier Stephen Harper:
Foto AP / Benny Snyder

Ook voorganger kunstzinnig

Van een heel andere orde, maar toch: ook Clinton bleek te tekenen. Hacker ‘Guccifer’ bracht de krabbeltjes van Clinton onlangs naar buiten. Hij was het ook die de halfnaakte zelfportretten van Bush openbaarde. De hacker wist in te breken in de computer van Clinton Library, de organisatie die zich ontfermt over Clintons nalatenschap. Ze stonden in het mapje ‘wjclintondoodles’.

Wat Clinton tekende? Een koekenpan, een limousine, twee portretten die zomaar George H.W. Bush en Slobodan Milosevic kunnen voorstellen, en een omhoog staande penis (hier te bekijken).