Turkse rechtbank: ook blokkade YouTube opheffen

Foto ANP / Bulent Kilic

Een Turkse rechtbank heeft vandaag besloten dat ook de blokkade op YouTube moet worden opgeheven, omdat deze de mensenrechten schendt. Volgens de rechtbank moeten de “meeste restricties” worden gestopt, schrijft persbureau Reuters. De blokkade op vijftien specifieke video’s blijft wel van kracht.

De Turkse telecomautoriteit TIB blokkeerde de videosite nadat er op YouTube een naar alle waarschijnlijkheid gelekte video verscheen waarop Turkse topfunctionarissen een mogelijke militaire actie in Syrië bespraken. Het is aannemelijk dat deze video, samen met andere video’s die gevoelige informatie bevatten, degene zijn die geblokkeerd moeten blijven.

Of YouTube ook daadwerkelijk vandaag weer bereikbaar is, is nog onduidelijk. Het is dezelfde rechtbank die vorige week bepaalde dat de blokkade op Twitter moest worden opgeheven en daar moest uiteindelijk een hogere rechtbank uitsluitsel over geven.

‘Blokkades passen bij reputatie regering’

Onze correspondent, Marloes de Koning, zei eerder over de blokkade:

“Het blokkeren van sociale media past in de toch al niet fantastische reputatie die de regering heeft op het gebied van vrijheid van meningsuiting. Kritische journalisten worden ontslagen, sommigen zitten vast. Andere verslaggevers staan weer onder invloed van de regering. Dus Erdogan heeft weinig moeite met beslissingen als YouTube of Twitter blokkeren.

Het past in de grote spanningen die heersen richting de gemeenteraadsverkiezingen van zondag en de presidentsverkiezingen later dit jaar. Als Erdogan wint kan hij nog harder worden op het gebied van persvrijheid. En dat is voor een deel van de sterk gepolariseerde bevolking ook niet zo’n probleem. Erdogan presenteert die media als onbetrouwbaar en onwettig.”

TIB blokkeerde op 27 maart de toegang tot YouTube, nadat ook eerder de toegang tot microblog Twitter was ontzegd. Die blokkering werd gisteren opgeheven.

Lees ook: Erdogan blokkeert Twitter en YouTube in Turkije - wat zit erachter?