Russische kapitaalvlucht naar Cyprus en Nederland

Foto ANP / Lex van Lieshout

Beleggers die kapitaal uit Rusland weghalen vanwege de crisis rond Oekraïne, brengen dat vooral naar Cyprus, Nederland en de Britse Maagdeneilanden. Dat zeggen specialisten die zicht hebben op deze kapitaalstromen in NRC Handelsblad.

In maart werd bekend dat de kapitaalvlucht uit Rusland de eerste twee maanden van 2014 door geopolitieke spanningen rond Oekraïne in een versnelling was geraakt. De directeur van Sberbank, Ruslands grootste bank, schatte de uitstroom in die periode op 35 miljard dollar (25,5 miljard euro). Volgens zakenbank Goldman Sachs was het zelfs 45 tot 50 miljard dollar.

‘Kapitaalvlucht dit jaar 150 miljard dollar’

De bank voorspelde dat de kapitaalvlucht in 2014 op 130 miljard kan uitkomen. De Wereldbank houdt zelfs rekening met 150 miljard dollar dit jaar. In heel 2013 bedroeg de uitstroom van Russisch kapitaal 63 miljard dollar.

Cyprus, Nederland en de Maagdeneilanden zijn al jaren favoriete bestemmingen voor Russisch kapitaal. “Volgens onze schattingen gaat zo’n 65 procent van de kapitaalvlucht naar die drie bestemmingen”, zegt Peter Brezinschek, hoofd Onderzoek bij de Oostenrijkste Raiffeisenbank. Veel van dat geld wordt via de drie landen teruggepompt in de Russische economie.

Volgens Peter Havlik, Ruslandexpert van het Weense Instituut voor Internationaal Economisch Onderzoek, duidt dit op round tripping: beleggers, meest Russen, halen geld uit Rusland en registreren het onder een andere naam in een in het buitenland gevestigde (brievenbus-)firma, die het vervolgens (deels) weer in Rusland investeert.

Lees vanmiddag verder in NRC Handelsblad. Abonnees lezen het stuk hier, niet-abonnees betalen een klein bedrag.