Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Philip Morris sluit fabriek en schrapt 90 procent van de banen

Philip Morris in Bergen op Zoom sluit de fabriek en schrapt 90 procent van de banen, zo is vanochtend door Reinier Castelein van de Unie bekendgemaakt, nadat werknemers tijdens een speciale bijeenkomst waren ingelicht. Ongeveer 1230 mensen verliezen hun baan.

De sigarettenfabriek van Philip Morris Holland B.V. in Bergen op Zoom.
De sigarettenfabriek van Philip Morris Holland B.V. in Bergen op Zoom. Foto ANP/Lex van Lieshout

Philip Morris in Bergen op Zoom sluit de fabriek per 1 oktober en schrapt 90 procent van de banen. Dat is vanochtend bekendgemaakt tijdens een speciale bijeenkomst voor de fabrieksmedewerkers.

Ongeveer 1230 mensen verliezen hun baan. De 131 kantoormedewerkers die niet op straat komen te staan werken voor twee verschillende bedrijfstakken van Philip Morris, waarvan er een Special Flavors is genaamd. De productie wordt overgeheveld naar andere Europese fabrieken in Europa, meldt FNV Bondgenoten.

Volgens Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, verdwijnen in de hele regio door de sluiting wel tweeduizend banen. De indirecte werkgelegenheid verdwijnt bij schoonmaakbedrijven, cateraars en transportbedrijven, aldus Castelein tegenover persbureau Novum.

Sigarettenverkoop 20 procent gedaald

De economische zwakte en de toename van illegale handel en de populariteit van goedkopere alternatieven voor sigaretten spelen mee in de beslissing, zo zei het bedrijf in een korte verklaring. Wereldwijd is de sigarettenverkoop van Philip Morris gedaald met 20 procent in de afgelopen vier jaar.

De fabrikant spreekt van een ‘pijnlijke’ maatregel’, die niet lichtzinnig werd genomen: “We zijn ons bewust van de impact voor de werknemers en de omgeving”. Het bedrijf gaat direct in gesprek gaat de vakbonden over een sociaal plan.

FNV: dit is een killer-reorganisatie

Tim Wagemakers van onze economieredactie was bij de bijeenkomst aanwezig, en meldt dat het personeel van de fabriek momenteel behoorlijk geschokt rondloopt: “Niemand zag dit aankomen. Maar toen ze hier vanochtend binnenkwamen zagen ze de bui wel hangen.”

Henk Zendman, bestuurder bij FNV Bondgenoten, spreekt van een ‘killer-reorganisatie’: “Het werd hier te duur voor ze”.

Alle werknemers was vanmorgen gevraagd om zich te verzamelen in een grote, voor de gelegenheid opgezette tent tegenover de fabriek. De ondernemingsraad is om 08.00 uur al ingelicht, vervolgens ook de vakbonden. Gisteravond is op gezag van diverse ingewijden al gesuggereerd dat de fabriek was stilgelegd vanwege het massaontslag dat ophanden was.

Fabriek produceert ruim 70 miljard sigaretten per jaar

Philip Morris in Bergen op Zoom produceert met name voor de Europese en Japanse markt waarbij het gaat om een afzet van ruim 70 miljard sigaretten per jaar. De voornaamste merken zijn Marlboro, L & M en Chesterfield. Daarmee is het de grootste fabriek van Philip Morris International buiten de Verenigde Staten.

Het Brabantse filiaal zou volgens de laatste cijfers (uit 2012) een winst van krap 115 miljoen euro hebben genoteerd; een stijging van ruim 25 miljoen. Het massaontslag betekent een enorme klap voor de regio; Philip Morris is de grootste industriële werkgever in West-Brabant.