‘Opstelten lichtte de Kamer onjuist in over witwasdeal Teeven’

Foto ANP/Martijn Beekman

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de Tweede Kamer verkeerd ingelicht over de omstreden ‘witwasdeal’ die zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) in 2000 als officier van justitie sloot met Cees H. Dat zegtPiet Doedens, de voormalige advocaat van de drugscrimineel vanochtend in de Volkskrant.

Volgens Doedens heeft het Openbaar Ministerie in september 2001 bijna vijf miljoen gulden overgemaakt naar zijn advocatenkantoor; dat geld werd vervolgens doorgesluisd naar naar H., aldus Doedens. Opstelten sprak dit onlangs tegen; hij verklaarde dat het ging om twee miljoen euro, waarvan de staat 750 duizend gulden heeft gehouden. Ook H.’s huidige advocaat Jan-Hein Kuijpers zegt dat het bedrag aanzienlijk hoger ligt dan Opstelten de Kamer voorhoudt.

Tijdens de jarenlange beslaglegging op H.’s Luxemburgse rekeningen zou zijn vermogen zijn gegroeid naar ongeveer zes miljoen gulden. Dat kwam volgens de advocaten door gestegen beurskoersen en rente op rente bij tarieven van 10 tot 12 procent. Die waardestijging heeft Teeven volgens de advocaten mogelijk over het hoofd gezien.

‘Oppositiepartijen overwegen vertrouwen Opstelten op te zeggen’

Diverse oppositiepartijen zouden volgens de krant overwegen het vertrouwen in Opstelten op te zeggen zodra ze bewijs hebben dat zijn verhaal onjuist is. Zowel de minister als H.’s advocaten weigeren echter het bankafschrift te tonen.

De verdenking van witwassen was ontstaan na een uitzending van Nieuwsuur waaruit is gebleken dat Teeven als toenmalig officier van justitie in 2000 een zaak met drugsbaron Cees H. had geschikt voor 750.000 gulden.

Het Openbaar Ministerie stortte vervolgens vijf tot zes miljoen gulden aan in beslag genomen vermogen van H. terug. Dat geld werd echter belastingvrij door Justitie teruggeboekt, wat zou neerkomen op witwassen. Dato Steenhuis, die toentertijd verantwoordelijk was voor alle ontnemingen, zei in het programma dat er niet een akkoord was gegeven voor een dergelijke deal als het college van procureurs-generaal was geïnformeerd.

In een brief aan de Tweede Kamer verklaarde Opstelten vorige maand nog dat Teeven zich niet schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Daarnaast hoefde het OM volgens Opstelten ook niet de Belastingdienst te informeren over een deal met de crimineel Cees H. waarbij er een in beslag genomen bedrag van vijf tot zes miljoen gulden werd teruggestort.