Ook na opheffen Twitterblokkade zijn Turken boos

De Turkse premier Erdogan accepteert de opheffing van de Twitterblokkade, maar heeft er geen respect voor.

Twitter is weer toegankelijk in Turkije. De blokkade van de afgelopen twee weken is op last van de hoogste rechtbank gisteravond opgeheven. De reacties zijn lauw en zorgen over de vrijheid van meningsuiting in Turkije blijven bestaan.

Turkse autoriteiten gaven donderdag schoorvoetend uitvoering aan het oordeel van het Constitutioneel Hof. Dat bepaalde woensdag dat de Twitterblokkade moest worden opgeheven omdat de vrijheid van meningsuiting en informatieverzameling werd beperkt. Verschillende Turken hadden de blokkade bij de rechter aangevochten. Hoewel de uitspraak van het Constitutioneel Hof bindend is, bleef donderdag lang onduidelijk of en hoe de regering er gehoor aan zou geven.

Net als toen Twitter op 21 maart verboden werd, liet het opheffen van het verbod zien hoe verdeeld regeringspartij AKP is. President Abdullah Gül, die ook na het verbod actief bleef op Twitter, reageerde op het oordeel van het hof door te zeggen dat zowel Twitter als YouTube weer toegankelijk moesten worden.

Andere hoge partijleden zaaiden intussen twijfel en suggereerden dat de blokkade alleen zou worden opgeheven voor de personen die naar de rechter waren gestapt. Aan het einde van de dag schrapte de telecomautoriteit het bevel aan internetproviders om Twitter te blokkeren. In de uren daarop werd de toegang hersteld. Twittergebruikers verspreidden plaatjes van een blauw vogeltje dat ontsnapt uit een rode kooi, in de kleur van de Turkse vlag.

Pas vanochtend sprak premier Recep Tayyip Erdogan zich uit. ,,We moeten ons aan de uitspraak van de rechter inzake Twitter houden, maar ik respecteer het niet,” zei hij op een persconferentie. Volgens hem had het Hof de zaak op procedurele gronden moeten afwijzen.

De bestuursrechter in Ankara oordeelde vrijdagochtend dat ook de YouTube-blokkade moet worden opgeheven, maar dat is nog niet gebeurd. De officiële reden voor de sluiting was zwaarder dan bij Twitter: de nationale veiligheid zou in gevaar zijn gebracht door het lekken van een geheime opname van een overleg tussen de minister van Buitenlandse Zaken, de geheime dienst en de legertop over militair optreden in Syrië. Intussen wordt fanatiek jacht gemaakt op het lek.

Gebruikers wisten het verbod massaal te omzeilen. Maar het afsluiten van Twitter en YouTube heeft intussen internationaal de aandacht gevestigd op censuur en gebrek aan persvrijheid in Turkije. De Turkse regering kreeg zware kritiek van de Amerikaanse regering en de Europese Commissie. Dit kan gevolgen hebben voor de onderhandelingen van Turkije over toetreding tot de Europese Unie.