Ze helpt de vrouwen wel, maar ook weer niet

Documentaire //

Sexy Money

In Sexy Money slaagt Karin Junger (Birthplace Unknown, Vet!, Bolletjes Blues) erin om op een simpele, maar niet afstandelijke of objectiverende manier een schrijnend dilemma te onderzoeken. Ze volgde een groepje Nigeriaanse ex-prostituees, die in de garage van Sandra Aguebors The Lady Mechanic Project worden opgeleid tot automonteur en zo een nieuwe kans in het leven krijgen.

Maar Aguebor is, volgens de verhalen van de vrouwen, geen filantroop. Ja, ze helpt de vrouwen (onder andere met geld van de Nederlandse Eureka Achmea Foundation). En nee, ze helpt ze niet. Want ze houdt net zoals elke pooier voorheen deed het opleidingsgeld achter om ‘de kosten te dekken’.

De vrouwen adviseert ze om voor hun levensonderhoud een beroep te doen op een of meerdere ‘vriendjes’. Zijn Laura, Janet en de anderen die Junger volgt en in zwart-witbeelden interviewt, nou beter af of niet?

Je hebt het gevoel dat ze van de regen in de drup zijn beland. Knap als je dan nog in vechtlust kunt geloven, zoals Junger en de vrouwen zelf. Het is ‘empowerment’, maar dan wel met de moed der wanhoop.