In beeld

Twintig jaar later heeft Rwanda de genocide nog niet verwerkt

In 1994 vindt in Rwanda een genocide plaats waarbij 700.000 Tutsi's en 100.000 gematigde Hutu's het leven lieten. Anno 2014 kent het land veel economische voorspoed: de levensverwachting is gestegen, de corruptie is vergeleken met andere Afrikaanse landen laag en de kindersterfte is met 70 procent naar beneden gebracht. Tegelijkertijd leven Rwandese vluchtelingen nog steeds in kampen in de buurlanden en kampt 26 procent van de bevolking met post-traumatische stressstoornissen. Volgende week herdenkt het land de tragedie.
Rwandse vluchtelingen in de Democratische Republiek Congo bij de grens met Rubavu. Er wonen zo'n 75.000 Rwandezen in het buurland. Ze zijn ondergebracht in vier kampen en één centrum.
AFP / Alain Wandimoyi
De Rwandese ambassadeur voor Frankrijk, Jacques Kabale (R), is aanwezig bij een "Ceremonie voor het Eeuwige Licht" in Lyon.
AFP / Jeff Pachoud
Jongeren dragen een toorts tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Kirehe, in het oosten van Rwanda. De toorts gaat het hele land door om de massaslachting van 1994 te herdenken.
AP / Ben Curtis
Een vrouw luistert naar verhalen over de genocide tijdens een herdenking in Kireher.
AP / Ben Curtis
Een man en een vrouw trotseren de regen en houden elkaar vast tijdens een herdenking in Kirehe.
AP / Ben Curtis
Een jongen werkt aan een muur in Kigali waar alle namen van de genocideslachtoffers worden vastgelegd.
Reuters / Noor Khamis
Een boeket bij het Kigali Genocide Memorial in de hoofdstad Kigali. Het monument ligt bij acht massagraven die na de genocide zijn gegraven.
Reuters / Noor Khamis
Kleren van genocideslachtoffers bij het altaar van de Nyamata Kerk.
AFP / Phil Moore
Kleren van slachtoffers.
AFP / Phil Moore
Jean-Bosco Rurangirwa, een overlevende van de genocide bij een monument.
AFP / Phil Moore
Schedels en botten van slachtoffers in Nyamata. Uit een survey is gebleken dat 26 procent van alle Rwandezen lijdt aan post-traumatische stressstoornissen.
AFP / Phil Moore
Schedels van slachtoffers in de kerk van Nyamata, Rwanda. Tijdens de genocide werd er rondom het kerkgebouw Tutsi's vermoord. Tegenwoordig is de kerk een monument.
AFP / Phil Moore