Turkije heft verbod op Twitter op

Twee vrouwen in een internetcafé in Istanbul afgelopen maand.
Twee vrouwen in een internetcafé in Istanbul afgelopen maand. Foto EPA / Tolga Bozoglu

Turkije heft na de uitspraak van het Constitutionele Hof van gisteren, het verbod op Twitter op, dat meldt persbureau Reuters op gezag van een Turkse hoge ambtenaar. De hoogste Turkse rechtbank stelde gisteren dat de Twitterblokkade in het land in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en individuele rechten schendt.

De telecomautoriteit in het land werd opgedragen om de blokkade op te heffen. Eerder sprak een andere rechtbank zich ook al uit tegen de blokkade, maar de uitspraak van het Constitutioneel Hof is bindend.

Aanleiding voor het blokkeren van Twitter (en later YouTube) was een uitgelekte opname van een militair-strategische bespreking op het ministerie van Buitenlandse Zaken met het hoofd van de geheime dienst en een generaal. Daaruit bleek dat Turkije een militaire operatie in buurland Syrië overweegt.

Ook werden op Twitter opgenomen gesprekken verspreid waarin Erdogan zijn zoon zou instrueren om geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. Volgens de regering verspreiden de sociale media desinformatie.