Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

Topvrouw ProRail stapt op

Archieffoto Marion Gout-van Sinderen.
Archieffoto Marion Gout-van Sinderen. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De president-directeur van Prorail, Marion Gout-van Sinderen, stelt per 1 juli haar functie ter beschikking. Dat meldt de spoorbeheerder zelf vanavond in een bericht.

ProRail, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud op het spoor, komt de komende jaren onder scherpere controle te staan van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Die wijzing in de aansturing, heeft ertoe geleid dat Gout-van Sinderen, “in goed overleg” met de Raad van Commissarissen, en “in het belang van de onderneming”, besloten heeft op te stappen. Gout-van Sinderen werd drie jaar geleden aangesteld als president-directeur.

NS en ProRail moeten beter samenwerken

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld presenteerde vorige week haar plannen voor het spoor in de ‘Lange Termijn Spooragenda’ voor de komende jaren. De staatssecretaris wil de prestaties van het treinverkeer verbeteren en de uitval van treinen in de spits en in de Randstad terugdringen. Daartoe moeten vervoerder NS en ProRail beter gaan samenwerken met elkaar.

Mansveld wil de beide partijen “steviger gaan aansturen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid”. Zij moeten zich richten op de publieke belangen en worden meer afgerekend op “de prestaties die de reizigers elke dag op hun traject ervaren en minder op de gemiddelde prestaties over het hele jaar”.

Slechte start bij ProRail

Gout-van Sinderen lag kort na haar aantreden bij ProRail meteen onder vuur door uitspraken die ze deed in een interview met NRC Handelsblad. Daarin zei ze dat haar prioriteit niet bij de reizigers lag, maar bij de eigen werknemers en haar klanten, de ruim dertig vervoerders, zoals de NS.

“Dienstverleners hebben altijd de neiging te veel te beloven. (..) Ik kan geen ijzer met handen breken. Ik kan niet ineens van niveau brons naar niveau goud gaan. Je moet gewoon de tijd nemen.”

Minister Schultz, die daarop in de Kamer tijdens het vragenuurtje tekst en uitleg moest komen geven, was “not amused” met de uitspraken van de topvrouw. In een interview een week later in NRC zei Schultz dat ze Gout-van Sinderen gebeld had en gezegd: “Je moet denken: wie is degene die over mijn spoor van A naar B moet?”

Nuchter en zakelijke saneerder

Voordat ze bij ProRail kwam, werkte Gout-van Sinderen als hoogte ambtenaar bij Defensie, waar ze maar liefst 45 reorganisaties doorvoerde en 2.000 banen schrapte. Ze zei in het interview als nuchter en zakelijk bekend te willen staan:

“Als ik ergens ben geweest, laten ze de troepen aantreden.” Ze pauzeert voor de clou. “Even de manschappen tellen. Hoeveel mensen hebben we nog over, jongens? Dat vind ik wel grappig.”

Lees hier het hele interview met Marion Gout terug (€): Trein op de eerste plek, daarna komen pas de reizigers.