Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Banken

Toezicht op jihadgangers in steden verscherpt

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft het toezicht op jihadgangers verscherpt. De NCTV zet zo’n 5.000 man in die uit hoofde van hun beroep radicalisering kunnen herkennen. Dat staat in de notitie Lokale Aanpak Jihadgangers van de NCTV.

De terrorismebestrijder heeft het toezicht op jihadgangers verscherpt in „minder dan tien gemeenten”. Daartoe behoren onder meer Amsterdam, Den Haag en Almere. Welke steden nog meer meedoen, wil een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid niet zeggen: „Het is aan de gemeenten zelf om dat bekend te maken.”

Specialisten als docenten, jongerenwerkers en agenten, die getraind zijn in het herkennen van radicalisering, staan de steden bij. In uitzonderlijke gevallen worden ambtenaren van de NCTV op het gemeentehuis gestationeerd.

De NCTV zegt dat de Koninklijke Marechaussee de grenscontrole op in- en uitreizen heeft verscherpt. Dertien paspoorten van jihadgangers zijn sinds maart vorig jaar ingetrokken. Verder zijn er tientallen uitkeringen stopgezet van mensen die in het buitenland verblijven. Viermaal werden bankrekeningen bevroren.

Nederland telt enkele honderden jihadaanhangers. Zo’n honderd zijn inmiddels naar het buitenland afgereisd. Van hen zijn er twintig teruggekeerd; zij worden door de autoriteiten extra in de gaten gehouden.