Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Agema doet aangifte tegen Samsom en Spekman - SP sluit PVV buiten

PVV-kamerlid Fleur Agema tijdens de verkiezingsavond na de gemeenteraadsverkiezingen, de avond waarop Wilders de gewraakt oproep voor minder Marokkanen.
PVV-kamerlid Fleur Agema tijdens de verkiezingsavond na de gemeenteraadsverkiezingen, de avond waarop Wilders de gewraakt oproep voor minder Marokkanen. Foto ANP / Robin Utrecht

PVV-Kamerlid Fleur Agema gaat morgen aangifte doen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman wegens uitspraken die zij hebben gedaan over Marokkanen. Ze hoopt dat zo veel mogelijk mensen haar voorbeeld na de oproep van partijleider Wilders volgen. Dat zei ze vanavond in het tv-programma Een op Een.

Agema noemt het absurd dat er zo’n vijfduizend aangiftes zijn binnengekomen tegen Wilders. De oproep om ‘tegenaangifte’ te doen is er dan ook een van ‘oog om oog, tand om tand’, aldus de PVV’er:

“Ik maak me zorgen hoelang wij nog een mening mogen hebben. Ik hoop dan ook dat Vrouwe Justitia blind is. Of iedereen vervolgen of niemand. En ik hoop dat laatste.”

De nummer twee van de PVV-lijst van de laatste Kamerverkiezingen zegt zich zorgen te maken over de mogelijke vervolging van Wilders.

“Ik zou het verschrikkelijk vinden dat wij opnieuw jarenlang de stress moeten doorgaan dat Geert opnieuw een proces moet doorstaan waarvan je de uitkomst niet weet. Die stress wil ik niet opnieuw hebben. Wij hebben een taak in dit land. We willen onze tijd niet verdoen in de rechtszaal.”

In de uitzending herhaalde Agema verder de woorden van Wilders dat het standpunt van ‘minder Marokkanen’ er altijd is geweest. Ze verwijt partijleiders Emile Roemer en Alexander Pechtold dat zij het vuurtje in de media hebben opgestookt door steeds te zeggen dat Wilders ‘te ver’ gaat.

Update 22.30 uur: De oproep van Wilders om aangifte te doen tegen Samsom en Spekman vindt vicepremier Lodewijk Asscher een paniekreactie. Dat zei hij vanavond in Nieuwsuur. Volgens hem slaat Wilders om zich heen en is het “allemaal spektakel”. “Totaal anders dan de mensen die proberen om de problemen op te lossen.”

SP liet niet toe dat PVV voorstel steunt

Agema vindt het grootspraak van politici om te zeggen dat ze de PVV nu gaan uitsluiten, maar de partij werd vanavond voor het eerst sinds de uitspraken van Wilders op de gemeenteraadsverkiezingsavond daadwerkelijk buitengesloten door een andere partij in de Tweede Kamer. De SP liet in het debat over de kinderopvang niet toe dat de PVV een voorstel steunde.

In het debat werd de PVV wel gevraagd voor een SP-voorstel te stemmen, maar mocht de partij het plan niet mede ondertekenen, zoals in zo’n geval gebruikelijk is in de Tweede Kamer. Andere oppositiepartijen mochten wel hun handtekening zetten. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt, de indiener van het voorstel:

“We leggen geen moties meer aan ze voor. We vragen dus geen politieke steun van haatzaaiers. We blijven hun moties op inhoud beoordelen om onze stem te bepalen. Dat is anders dan de PvdA. Zij steunen überhaupt geen moties van de PVV meer.”

Een woordvoerder van SP-fractievoorzitter Emile Roemer bevestigt de nieuwe lijn, schrijft persbureau Novum. PVV-kamerlid Harm Beertema noemt de stellingname een ‘gotspe’. “Ulenbelt had mij niet gevraagd omdat de PVV moet worden uitgesloten. Maar ik mocht wel meestemmen.” Beertema spreekt van een ‘cordon sanitaire’, of eigenlijk een ‘cordonnetje’.

Agema zegt in de uitzending over eventuele uitsluiting van de PVV door andere partijen:

“Het is heel erg stom en ik vind het ondemocratisch. Ik denk dat als wij heel groot worden ze allemaal weer in de rij staan.”

De PVV zegt alle moties van de SP op de inhoud te blijven beoordelen. Volgende week wordt duidelijk of de PVV het voorstel steunt. Dan stemt de Tweede Kamer over het voorstel.

Bekijk hier de uitzending van vanavond terug van Een op Een: