Ruim vijfduizend aangiften tegen Geert Wilders

Bij het politiebureau aan de Amsterdamse Postjeweweg werd afgelopen week de garage gebruikt om de aangiftes tegen Wilders te kunnen verwerken.
Bij het politiebureau aan de Amsterdamse Postjeweweg werd afgelopen week de garage gebruikt om de aangiftes tegen Wilders te kunnen verwerken. Foto ANP/Evert Elzinga

Tegen PVV-leider Geert Wilders zijn tot en met gisteren ruim vijfduizend aangiften binnengekomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag vandaag op de eigen website. De aangiften zijn het gevolg van de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’.

De aangevers krijgen op op een later moment informatie over het vervolg op hun aangifte. Dit neemt vanwege de grote hoeveelheid aangiften meer tijd in beslag dan normaal.

Naast deze aangiften kwamen er via de website van de politie ruim 15.000 meldingen binnen van discriminatie op de omstreden uitspraken van de PVV-leider. Het OM onderzoekt de aangiften en de uitlatingen van de politicus. Het is nu nog niet te zeggen wanneer hierover een beslissing zal worden genomen.

Wilders: doe aangifte tegen Samsom en Spekman

Wilders roept iedereen op zijn beurt op aangifte te doen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman wegens uitspraken die zij hebben gedaan over Marokkanen. “Hun uitspraken gaan verder dan wat ik heb gezegd”, zei Wilders vandaag op de website van zijn partij.

Een uitspraak die Samsom in 2011 deed in een interview met NRC Handelsblad:

“Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen. Dat is de Ground Zero van het integratiedebat geworden. Maar met de islam heeft het geen bal te maken. Hoe geloviger hoe minder last je van ze hebt”

En van Spekman, in 2008 in Vrij Nederland:

“De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen. Je moet ervoor zorgen dat ze de sulletjes worden van hun eigen wijk. Dat is het enige dat werkt.”

Spekman: Wilders is volstrekt van het padje af

PVV-leider Geert Wilders is ‘volstrekt van het padje af’ met zijn oproep, zo meldt hij in een reactie tegenover persbureau Novum:

“Geert Wilders is nu volstrekt van het padje af, met de rest van de horigen die bij de PVV-fractie zijn blijven zitten. Ik probeer oplossingen te vinden voor problemen in de samenleving, en hij zet hele groepen in de samenleving weg. Precies waar ik toen al en nu nog tegen vecht.”