Fusie tussen AMC en VUmc voorlopig van de baan

Kinderen met knuffels in het Berenhospitaal in het AMC.
Kinderen met knuffels in het Berenhospitaal in het AMC. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De voorgenomen fusie tussen het AMC en het VUmc gaat voorlopig niet door. De Amsterdamse ziekenhuizen hebben vanwege juridische bezwaren van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten hun verzoek in te trekken. Dat bevestigt een woordvoerder van het VUmc vanavond aan persbureau Novum.

Uit gesprekken met de ACM bleek dat er op dit moment geen fusie plaats kan vinden. Zo zijn het VUmc en de Vrije Universiteit onder meer nog verenigd in een stichting en voor een fusie zouden ze eerst gescheiden moeten worden tot twee zelfstandige rechtspersonen.

Het AMC en het VUmc maakten in december hun voornemen bekend om te willen fuseren. De fusie, een klus die vooral op het bord van oud-minister en VUmc-bestuursvoorzitter Wouter Bos terecht zou komen, zou leiden tot het grootste medische centrum van Nederland. Het plan was om de twee raden van bestuur in de zomer van 2014 samen te voegen. Vorig jaar maart tekenden beide ziekenhuizen al een intentieverklaring om meer samen te werken. Die samenwerking gaat gewoon door, benadrukt de woordvoerder. Op de vraag of er op een later moment alsnog een fusie komt, wilde hij niet ingaan.

In de ziekenhuizen werken samen 15.000 medewerkers en worden jaarlijks een half miljoen patiënten behandeld. Aan de twee instellingen studeren bovendien ruim vijfduizend geneeskundestudenten.