Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europees Parlement stemt voor sterkere netneutraliteit, einde roamingkosten

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).
Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). Foto ANP / EPA / Stephanie Lecocq

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor netneutraliteit en er is zelfs een scherpere definitie van het begrip aangenomen. Daarnaast worden ook de kosten voor het roamen in het buitenland afgeschaft, transactiekosten voor creditcards ingeperkt en zijn verre vluchten voorlopig nog vrij van de CO2-heffing.

Nederland heeft overigens netneutraliteit al wettelijk vastgelegd. De nieuwe Europese regels zullen zelfs minder streng zijn. Een voorstel van Eurocommissaris Neelie Kroes om uitzonderingen mogelijk te maken zodat sommige diensten voorrang krijgen op internet, heeft het niet gehaald. Volgens het Europees Parlement zou dit in strijd zijn met het non-discriminatiebeginsel.

In het plan hadden sommige ‘gespecialiseerde diensten’ voorrang kunnen krijgen in het gebruik van bandbreedte, waardoor bijvoorbeeld een chatheffing mogelijk was. Tegenstanders zagen een dergelijke ‘eerste klas voor internetgebruikers’ als een bedreiging voor de netneutraliteit, waardoor sommige gebruikers wel over snel internet beschikken en andere niet.

De Europese Commissie kon de zorgen over de neutraliteit bij de parlementariërs niet wegnemen, ook al was in het voorstel opgenomen dat providers internetverkeer niet mochten blokkeren of vertragen. Het begrip netneutraliteit is nu zelfs verder aangescherpt. Providers mogen ‘geen onderscheid maken tussen vergelijkbare diensten en applicaties’.

Twitter avatar MarietjeSchaake Marietje Schaake Yes! Most important definitions #netneutrality adopted, thankyou!

Spannende stemming

De aanloop naar de stemming was ongemeend spannend, zo schrijft redacteur Stéphane Alonso vanmiddag in NRC Handelsblad:

Over en weer is de afgelopen dagen intensief gelobbyd. Een ongebruikelijk brede coalitie van telecombedrijven kwam dinsdag met een verklaring, de volgende dag volgde prompt een reactie van consumentenorganisaties en internetactivisten. Europarlementariër Christian Engström, van de Zweedse piratenpartij, noemt de stemming vandaag “de belangrijkste ooit in het parlement”, omdat het gaat om de wezenlijke vraag in hoeverre de digitale snelweg een publiek goed is. “Het gaat om de bescherming van fundamentele rechten.”

Bellen en internet in buitenland even duur

Daarnaast stemde het EP ook voor afschaffing van de roamingkosten. Gebruikers die in een ander land zijn, moeten vaak hoge kosten betalen voor het gebruik van het mobiele netwerk voor bellen en internet. Uiterlijk 15 december 2015 moeten deze toeslagen komen te vervallen. Bij bellen of internetten zal straks het tarief van het thuisland leidend zijn.

De CO2-heffing voor vluchten van of naar bestemmingen buiten de EU wordt nog even uitgesteld. Tot 2017 hoeven luchtvaartmaatschappijen geen taks te betalen voor intercontinentale vluchten, zo stemde het EP in met dit voorstel. Voor vluchten binnen de EU blijft de huidige heffing wel gewoon staan. In 2020 moet er een wereldwijde CO2-heffing komen voor luchtvaartmaatschappijen. Daarover wordt momenteel gesproken met de internationale passagiersluchtvaartorganisatie ICAO van de Verenigde Naties.

Ook inperking transactiekosten

Het EP stemde ook vandaag in met een voorlopig wetsvoorstel voor een plafond op transactiekosten die creditcardmaatschappijen in rekening mogen brengen. De maatregel kan Europese consumenten jaarlijks tot zo’n zes miljard euro besparen. Als de wet wordt ingevoerd mogen bedrijven zoals Visa en Mastercard nog maar 0,3 procent van het aankoopbedrag aan transactiekosten met creditcards vragen. Voor betaalkaarten ligt de grens zelfs nog lager, op 0,2 procent. Daarvoor geldt bovendien een maximum van zeven cent, zo staat in het wetsvoorstel.

Of de maatregel van kracht wordt, is overigens nog niet zeker. Voordat de lidstaten over de plannen moeten stemmen, moet het Europarlement eerst nog een definitief voorstel schrijven. Dat lukt echter niet meer voor de Europese verkiezingen in mei, waardoor deze taak op het bord van het nieuwe parlement komt.