Drie Polare-winkels blijven dicht; lot van winkel Zwolle nog onbekend

Drie van de vier Polare-winkels waarvan het lot nog onduidelijk was blijven definitief dicht. Dat heeft curator Kees van der Meent aan het ANP laten weten.

Van de Polare-boekwinkels in Arnhem, Breda, Hilversum en Zwolle was tot vandaag nog onduidelijk of er een nieuwe eigenaar voor gevonden zou worden. Voor de zaken in Arnhem, Breda en Hilversum is dat niet gelukt. Over de winkel in Zwolle zal komende weekend duidelijkheid ontstaan.

Persbureau Novum bracht het lot van de zestien inmiddels geredde Polare-winkels in kaart:

Almere: is overgenomen door Stumpel, een handelaar in boeken en kantoorartikelen, en gaat onder die naam verder.

Amsterdam: maakt een doorstart onder de oude naam Scheltema. Nieuwe eigenaar is Novamedia, het bedrijf achter de Postcodeloterij, boekenclub ECI en uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Apeldoorn: de voormalige Polare-winkel in Apeldoorn blijft tweedehands boeken verkopen, maar dan onder een andere naam. Boekwinkel Nawijn & Polak nam de winkel over.

Den Bosch: krijgt na de doorstart de vroegere naam Adr. Heinen. De zaak is in handen gekomen van vestigingsmanager André Stikkers, met hulp van mede-investeerders.

Den Haag: boekhandelaar Fabian Paagman, van de gelijknamige winkel in Den Haag, nam de winkel over. Gaat door onder de naam Paagman.

Eindhoven: werd als eerste van de twintig Nederlandse vestigingen gekocht, door vestigingsmanager Paul van Orsouw en een ondernemer. Oude naam Van Piere keert terug op de gevel

Enschede: Libris-boekhandel Broekhuis heeft het pand in Enschede overgenomen. De tweedehands boeken worden verhuisd naar het oude pand van Broekhuis.

Groningen (2x) en Leeuwarden: gaan verder onder de vlag van boekhandel Van der Velde, eigendom van Libris. Die keten heeft overigens al vestigingen in dezelfde steden. Een van de Groningse winkels is doorverkocht aan Boekhandel Daan Nijman uit het Drentse Roden.

Leiden: de vertrouwde naam Kooyker keert terug in het Leidse straatbeeld. Oud-medewerkster Willeke van der Meer nam de winkel waar ze zeventien jaar lang werkte over.

Maastricht: de Polare in de Dominicanenkerk, geroemd als een van de mooiste boekhandels ter wereld, heeft eveneens een nieuwe eigenaar. Vestigingsmanager Ton Harmes heeft de winkel via crowdfunding op de been gehouden.

Nijmegen: winkelmanager Monique Kauffman en oud-directeur Hans Peters hebben de winkel overgenomen na een crowdfundingactie. Daarmee haalden zij in een week tijd bijna 150 duizend euro op. De Nijmeegse Polare gaat door onder de vroegere naam Dekker vd Vegt.

Rotterdam: een groep personeelsleden heeft voldoende geld verzameld om de Rotterdamse vestiging over te nemen. De winkel gaat door onder de vroegere naam Donner en verhuist van de Lijnbaan naar het oude ABN AMRO-pand aan de Coolsingel.

Tilburg: werd overgenomen door Marlous Mutsaers en zoon Ruud, die al langere tijd in de winkel werken. Gaat door als Gianotten & Mutsaers, met een verwijzing naar de oude naam.

Utrecht: werd opgekocht door de Utrechtse boekhandel Kramer & Van Doorn, die de winkel weer wil omdopen in het vermaarde Broese.

De Belgische winkels: de acht Vlaamse Polare-winkels keren terug onder hun oorspronkelijke naam De Slegte. Opgekocht door Jan Bernard de Slegte, de vroegere eigenaar.

Voor de winkel in Haarlem bleek geen interesse te bestaan. De voorraad, vooral tweedehands boeken, is verkocht aan Jan Bernard de Slegte, die de Belgische winkels eerder overnam.