‘Akkoord over nieuw pensioenstelsel’ - vakbonden ontkennen deal

Het kabinet en de sociale partners zijn het in grote lijnen het eens over een nieuw pensioenstelsel. Zo moeten pensioenfondsen hun buffers verhogen waardoor indexatie moeilijker wordt en komt er een nieuwe regeling waarbij werknemers het volledige risico dragen.

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) zit in de laatste fase van het overleg over een nieuw pensioenstelsel.
Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) zit in de laatste fase van het overleg over een nieuw pensioenstelsel. Foto ANP / Valerie Kuypers

Het kabinet en de sociale partners zouden het in grote lijnen eens zijn over een nieuw pensioenstelsel. Zo moeten pensioenfondsen hun buffers verhogen en komt er een nieuwe regeling waarbij werknemers het volledige risico dragen. De vakbonden ontkennen echter dat er een akkoord ligt.

Dat meldt De Telegraaf vanochtend. Volgens de krant hebben de coalitie, vakbonden en de oppositiepartijen D66, CU en SGP ‘in hoofdlijnen’ overeenstemming bereikt over het nieuwe stelsel.

Update 10.50 uur:
Bronnen bevestigen aan NRC Handelsblad dat er inderdaad vanuit de politiek steun is voor het plan. Vakbonden FNV, CNV en MHP laten echter weten verbaasd te zijn over de berichten dat zij het akkoord zouden onderschrijven. Gijs van Dijk, pensioenbestuurder bij FNV Bondgenoten:

“We hebben geen letter op papier gezien.”

Werkgeversvereniging VNO-NCW onthoudt zich van commentaar.

Hogere buffers

Bedoeling is dat de pensioenfondsen blijven werken met het huidige nominale stelsel, waarbij de fondsen tot op zekere hoogte beloven dat het pensioen nominaal veilig is. Hun buffers zullen echter wel moeten worden opgehoogd met 5 procentpunten. De dekkingsgraad moet zo stijgen van 122 procent nu naar 127 procent in het nieuwe stelsel.

Daardoor zullen de fondsen waarschijnlijk niet in staat zijn om pensioenen uit te keren die gecompenseerd worden voor de inflatie (indexatie). Als dat niet gebeurt, kan dat ten koste gaan van de koopkracht van gepensioneerden.

Nieuwe regeling met eigen risico

Nieuw is het zogenaamde collectief vaste premiestelsel, waarbij de te betalen premie één keer is vastgesteld. Dat leidt bij zowel werkgevers als werknemers tot meer zekerheid. De fondsen kunnen dit geld gaan beleggen waarna de opbrengsten in het pensioen worden gestoken. Zijn die echter te laag, dan gaan ook de pensioenaanspraken naar beneden.

De verlaging kan echter over een periode van tien jaar worden uitgesmeerd. Het risico komt zo dus bij de werknemer te liggen. Volgens betrokkenen kunnen pensioenfondsen zo gedurfder beleggen, waardoor ook de opbrengsten hoger zijn en er indexatie mogelijk is.

De exacte details worden volgens de krant nu nog verder uitgewerkt. De betrokken partijen staan onder druk om snel een akkoord te bereiken, aangezien het stelsel al op 1 januari volgend jaar moet ingaan. Morgen, na de ministerraad, moet het plan worden gepresenteerd.