Advocaat juweliers wil beelden aan nabestaanden en achterban tonen

Marokkaanse jongeren hielden zondag een demonstratie uit onvrede over onder meer vroege uitspraken van het OM dat de juweliersvrouw waarschijnlijk niet vervolgd zou worden.
Marokkaanse jongeren hielden zondag een demonstratie uit onvrede over onder meer vroege uitspraken van het OM dat de juweliersvrouw waarschijnlijk niet vervolgd zou worden. ANP / Marco de Swart

De nabestaanden en de achterban van de twee overvallers die vorige week vrijdag in de juwelierswinkel in het Oost-Brabantse Deurne werden gedood, moeten snel de bewakingsbeelden te zien krijgen. Dat voorstel wil advocaat Jan-Hein Kuijpers, raadsman van het juweliersechtpaar, doen aan het Openbaar Ministerie.

“Op de beelden zullen zij zien dat het regelrecht noodweer is geweest”, aldus Kuijpers tegenover NRC Handelsblad. Hij omschrijft de gebeurtenissen in de winkel Goldies als “de hel op aarde”.

‘Juridische haken en ogen’

Kuijpers stelt dat aan het tonen van de beelden aan derden “wel wat juridische haken en ogen zitten”. Maar door het tonen van de beelden “aan de ouders van de slachtoffers of aan een ander familielid of voor mijn part aan de imam”, hoopt de raadsman te bevorderen dat de rust onder de Marokkaanse achterban terugkeert. Kuijpers:

“Het is in Deurne nu rustig, maar elk moment kan de onrust oplaaien, bijvoorbeeld wanneer het OM besluit om de zaak tegen het echtpaar te seponeren.”

Raadsman: juweliersechtpaar is er slecht aan toe

In Deurne worden de winkel en het woonhuis van de juweliers, enkele honderden meters verderop, door de politie bewaakt. Binnenkort zal de fysieke bewaking verminderen en zullen er camera’s worden opgehangen.

Het juweliersechtpaar is er volgens de raadsman slecht aan toe. “Ze zijn ontredderd.” Ze krijgen daarvoor hulp. Formeel is het duo nog steeds verdachte. Volgende week worden ze nog eens door de politie verhoord.