Veel lof voor actrice Ariane Schluter in film over Lucia de B.

Een foto van de set van de film Lucia de B. met Ariane Schluter in de hoofdrol.
Een foto van de set van de film Lucia de B. met Ariane Schluter in de hoofdrol. Foto ANP / Martijn Beekman

Regisseur Paula van der Oest heeft in Lucia de B. het verhaal van de ten onrechte veroordeelde verpleegster verfilmd. Hoofdrolspeler Ariane Schluter krijgt veel lof voor haar rol als Lucia de B. Toch is er in recensies ook kritiek op de fictieve elementen in de film.

Een gepantserde en gesloten vrouw, een buitenbeentje, eenzelvig en sociaal onhandig, zo wordt Lucia de B. in de recensies van de gelijknamige film gekarakteriseerd. Dat is dan ook het beeld van de voormalige Haagse verpleegster dat door de film van Van der Oest en de vertolking van Schluter komt bovendrijven.

In een interview met NRC Handelsblad vandaag zegt Ariane Schluter over De B.:

“Ze is niet iemand van wie je gemakkelijk hoogte krijgt. Haar geslotenheid heeft er misschien ook een rol bij gespeeld dat zoveel mensen op zeker moment dachten dat ze het had gedaan.”

De B. werd in 2003 ten onrechte veroordeeld

Lucia de B. wordt in 2003 veroordeeld voor moord en poging tot moord op enkele patiënten. In 2010 wordt ze vrijgesproken, mede dankzij het werk van enkele klokkenluiders die in haar onschuld geloven. De B. blijkt slachtoffer te zijn geworden van tunnelvisie bij justitie, er bleek niet alleen geen bewijs van haar schuld te zijn, ook was het de vraag of de gestorven patiënten vermoord zijn.

In het interview zegt Schluter:

“Wat me heel erg raakte was dat ze vertelde dat ze op een gegeven moment zo in de put zat dat ze begon te denken: misschien heb ik het ook wel gedaan, misschien weet ik het zelf gewoon niet meer. Daarom was ze zo enorm opgelucht toen ze later door het Pieter Baan Centrum gewoon toerekeningsvatbaar werd verklaard, dat ze wist dat ze niet gek was. Dat heeft me wel geholpen om haar binnenwereld te vinden, om een idee te krijgen van hoe ze denkt.”

en over haar rol:

“Maar ik wilde geen typetje spelen, geen lookalike. Je moet proberen de ziel van iemand te vangen.”

Veel lof voor Schluter

In de recensies is veel lof over het acteerwerk van Schluter. “Sterke rol” (Nu.nl), “een technisch heel knappe rol” (Parool) en De Telegraaf schrijft dat Schlutter haar rol “treffend gestalte” geeft.

Over het scenario zijn de recensenten kritischer. In NRC Handelsblad stelt redacteur Peter de Bruijn de vraag waar het dramatisch conflict zit in de film waar verhaal en uitkomst al bekend zijn. De Bruijn schrijft verder:

“De makers kozen ervoor om de zaak vooral te beschouwen vanuit de grote sociaal-economische kloof tussen de sociale wereld van de Haagse volksvrouw Lucia en de wereld van de Haagse burgerij, die in de rechtszaal de lakens uitdeelt.”

De klokkenluiders zijn in Lucia de B. samengevoegd in het fictieve personage Judith Jansen en daar valt NU.nl over:

“Niet alleen historisch, maar ook dramatisch is de toevoeging van Judith Jansen niet zo sterk. Het personage is net zo kleurloos als de naam doet vermoeden. Bovendien, de film heet niet voor niets Lucia de B. Schluter speelt een ijzersterke rol, dus waarom tijd verdoen met een oninteressant en verzonnen personage?”

Het Parool vindt de ingrepen in het scenario niet altijd even sterk:

“De justitiële kant van de zaak is per definitie taaie materie, waarin scenarioschrijvers Moniek Kramer en Tijs van Marle moesten ingrijpen. Maar toch heb je het gevoel dat ze te kort door de bocht gaan, met een aantal genreclichés die niet echt uit de verf komen.”

En De Telegraaf hekelt de thrillerelementen in de film.

“De thrillerelementen die regisseuse Paula van der Oest introduceert, voelen soms wat geforceerd aan, al voeren ze wel de spanning op. Ook lijken flashbacks naar Lucia’s getroebleerde jeugd in een heel andere productie thuis te horen.”

Parool ★★★

Lucia de B. krijgt in Het Parool drie van de vijf sterren. De minder sterke scènes in de film doen volgens de krant “afbreuk aan de manier waarop Schluter zich met huid en haar aan haar rol heeft overgeleverd.”

NU.nl ★★★

Ook NU.nl heeft drie sterren over voor de film.

“Nogmaals, Schluter is indrukwekkend. Maar het zure is dat Van der Oest op deze manier de bioscoopbezoeker de al te ongemakkelijke vragen bespaart. Wat dacht ú toen u de berichten las in 2001? Schuldig of onschuldig? Waar baseerde u dat op? En hoe vaak denkt u in soortgelijke gevallen ook nu nog: waar rook is, is vuur?”

De Telegraaf geeft de film nog een halve ster meer en kwalificeert Lucia de B. als een “indringende film over de gevaren van tunnelvisie en vooroordelen, en over de vrouw die daarvan het slachtoffer werd.”

NRC ★★★★

NRC Handelsblad is lovend en geeft de film vier uit vijf sterren. De slotconclusie van de recensie luidt:

“Regisseur Paula van der Oest en actrice Ariane Schluter durfden het aan om van Lucia de B. geen simpele, transparante en meteen sympathieke heldin te maken. Aanvankelijk is ze een vrouw die zich moeilijk laat kennen, die een pantser om zich heen heeft. Pas gaandeweg leert de kijker haar kennen, zodat de toeschouwer uiteindelijk geroerd en verontwaardigd is over dit onrecht. Precies waar de filmmakers de kijker willen hebben. Vakwerk.”

Lees hier het volledige interview met Ariane Schluter ‘Ik probeer als actrice haar ziel te vangen’ en de recensie Intelligent drama over dwaalweg.