Inmiddels 87 doden door ebola in West-Afrika

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen dragen het lichaam van een ebola-slachtoffer weg in Guekedou, Guinee.
Medewerkers van Artsen zonder Grenzen dragen het lichaam van een ebola-slachtoffer weg in Guekedou, Guinee. Foto AFP / Seyllou

Het dodental door de ebola-uitbraak in West-Afrika is opgelopen tot 87. Dat heeft wereldgezondheidsorganisatie WHO bekendgemaakt. Het is voor het eerst in twintig jaar dat het virus in West-Afrika heerst. ER zijn slachtoffers in Guinee en Liberia.

Twitter avatar WHO WHO Nuevas cifras #Ebola: #Guinea 127 casos sospechados/confirmados, 83 muertes, TdL 65%; #Liberia 7 casos sosps/cnfrds, 4 muertes, TdL 57%.

Volgens Artsen Zonder Grenzen (AzG) is vooral de geografische verspreiding zorgelijk. De eerste ebola-gevallen staken de kop op in de bossen in het zuiden van Guinee, maar het virus is inmiddels ook opgedoken in de hoofdstad Conakry. In het buurland Liberia zijn mensen ziek geworden (en mogelijk ook in Sierra Leone) en Senegal heeft de grens met Guinee gesloten uit vrees dat het virus ook daar slachtoffers maakt.

Ebola wordt alleen bij directe besmetting (eten van besmet vlees, aanraken van bloed of wondvocht van patiënten, gebruik van niet-steriele naalden) overgedragen – niet via de lucht. Besmet raken is dus vrij moeilijk, maar wie eenmaal is besmet, lijdt onder hoge koortsen en hevige bloedingen. Heel vaak is de dood het gevolg.

Aangenomen wordt dat de ‘oerbron’ van het virus bij vruchtenetende vleermuizen ligt in het Afrikaanse regenwoud, en dat het via onder andere apen kan worden overgedragen. De eerst bekende uitbraken – bij de rivier Ebola – waren in 1976 in Zaïre (nu Democratische Republiek Congo geheten) en Soedan. In Zaïre overleden 280 mensen, het hoogste aantal slachtoffers bij een uitbraak tot dusver. Naar schatting zijn in de afgelopen jaren in Afrika in totaal meer dan 1.500 mensen overleden aan ebola.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: In zo’n land is ebola niet te stoppen (7 vragen en antwoorden over de uitbraak)